Külföld

Okosan győznék le a válságot a görögök

Athén „komoly bajba” kerülhet, ha nincs előrelépés a reformok ügyében

Újabb mentőcsomag vagy az államadósság egy újabb részének elengedése helyett az adósság átütemezésének „okos” megoldása és nagyszabású beruházási program segítheti ki a válságból Görögországot - mondta a görög pénzügyminiszter.

Jánisz Varufakisz 20150303
Jánisz Varufakisz szerint át kell ütemezni az adósságot (Fotó: Reuters - Francois Lenoir)

Jánisz Varufakisz a Handelsblatt című német üzleti lapban megjelent hétfői interjúban kiemelte: megtanulta, hogy „az adósságelengedés szitokszó”, amelyet Görögország hitelezői hallani sem akarnak, éppen úgy, ahogy a görög kormány nem akarja hallani többé a trojka kifejezést. Az államadósság újabb részének elengedése mellett azonban vannak „okosabb megoldások” is - mondta a görög pénzügyminiszter. Hozzátette, hogy például a hitelek egy részét át lehet alakítani kötvényekké, amelyek törlesztési ütemezése a hazai össztermék (GDP) alakulásától függ. „Így a hitelezők érdeke is az lenne, hogy a görög gazdaság ismét növekedésnek induljon”.

A holland pénzügyminiszter, az euró­csoport vezetője eközben bejelentette: Görögország nemzetközi hitelezői már márciusban átutalhatják az országnak nyújtott pénzügyi mentőcsomagból megmaradt 7,2 milliárd euró egy részét, ha Athén elkezdi bevezetni a szükséges reformokat. Jeroen Dijsselbloem a The Financial Times brit gazdasági lapnak adott interjújában egyúttal arra is határozottan felhívta a figyelmet, hogy Görögország április végére „komoly bajba” kerülhet, ha addig nincs előrelépés a reformokról szóló tárgyalásokon. „Az üzenetem a görögöknek, hogy próbáljanak belekezdeni a reformprogramba már azelőtt, hogy befejeznénk a mentőcsomag újratárgyalását” - mondta az eurócsoport vezetője. „A reformprogramnak vannak részei, amelyeknek a megvalósítását már ma el lehet kezdeni. Ha ezt megteszik, akkor valamikor március­ban már talán megtörténhet az első kifizetés. De ehhez haladást kell elérni, nem elég a szándék” - magyarázta Jeroen Dijsselbloem.

Erre a veszélyre a hitelminősítők is felhívták már a figyelmet. A Moody’s Investors Service nemrégiben leminősítési felülvizsgálat alá vette Görögország jelenleg is mélyen spekulatív, „Caa1” szintű hosszú távú államkötvény-osztályzatát, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy erősen bizonytalan a görög kormány és a hivatalos hitelezők által a pénzügyi támogatási program további feltételei­ről folytatott tárgyalások kimenetele.

A Moody’s szerint ha a görög kormány a következő néhány hétben nem tud egyezségre jutni a hitelezőkkel, az megnövelné a magánszektor adósságtörlesztési csődjének valószínűségét, és a hivatalos hitelprogram biztosítékai nélkül nehézzé válhat a rövid távú finanszírozási igények kielégítése is.

A hitelminősítő kiemelte, Athénnak az idén 16 milliárd eurónyi, hosszú futamidejű adósságot kell törlesztenie, emellett gondoskodnia kell 14,6 milliárd euró értékű kincstárjegyállomány megújításáról, és mintegy négymil­liárd euróra lesz szüksége a hivatalos és a magánszektorbeli hitelezőknek járó kamattörlesztésekhez.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom