Külföld

Nyugati figyelmeztetést kapott az új görög kormány

Keményebb kritikát várnának Ciprasztól Moszkvával szemben, emellett az eurózónában marasztalják

A Fehér Ház bejelentette, "nagy érdeklődéssel" figyeli a baloldali Sziriza párt vezette új görög kormány tevékenységét, miután az újra akarja tárgyalni a Görögországnak nyújtott nemzetközi pénzügyi segély feltételeit. Alekszisz Ciprasz új kormányfő bírálta, hogy az EU újabb szankciókat helyezett kilátásba Oroszországgal szemben. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is óva intette Athént attól, hogy eltérjen az Oroszországgal és Ukrajnával kapcsolatos közös uniós állásponttól.

Sziriza görög baloldali párt 576 Alexis Tsipras
Az AFP hírügynökség megállapított, ha Ciprasz továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy újratárgyalják a nemzetközi pénzügyi segély feltételeit, akkor Görögország összeütközésbe kerülhet Németországgal és a többi hitelezőjével.

Ciprasz kedden bírálta, hogy az Európai Unió újabb szankciókat helyezett kilátásba Oroszországgal szemben a kelet-ukrajnai szakadárok feltételezett támogatása miatt. Megfigyelők már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy a Sziriza oroszbarát párt és hatalomra jutása esetén vélhetően akadályozni fogja Oroszország uniós szankcionálását. Ez az álláspont szintén összeütközéshez vezet a többi EU-tag országgal és az Egyesült Államokkal. Az sem kerülte el Görögország szövetségeseinek figyelmét, hogy az első külföldi képviselő, akit Ciprasz hivatalba lépése után fogadott, az athéni orosz nagykövet volt.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a ZDF német tévének nyilatkozva szerda este azt mondta: "döbbenten értesültem arról, hogy Görögország eltért az Oroszországgal szembeni közös uniós állásponttól. Ciprasz egyszerűen nem kérheti Európától, hogy legyen szolidáris az országával, miközben első hivatalos lépésével eltér a közös európai állásponttól". Schulz, aki a kormányon lévő szociáldemokraták tagja Németországban, csütörtökön Athénban találkozik Ciprasszal, hogy áttekintse vele az új görög kormány programját. "Meg fogom mondani neki, hogy bármilyen egyoldalú külpolitikai megközelítéssel csak árthat magának" - tette hozzá az EP elnöke.