Külföld

Norvégia migránsokat toloncolna vissza az EU-ba

A lengyel kormány megkezdi a közel-keleti menekültek befogadását

Norvégia 4-5 ezer migráns visszaküldését tervezi az Európai Unióba, köztük mintegy 860-at Magyarországra fordítana vissza - közölte az Aftenposten című norvég napilapra hivatkozva a nyolc európai országban szerkesztett, The Local című hírportál. Közben újabb migránsok fulladtak az Égei-tengerbe. Az olasz kormány közben kész visszaállítani a határellenőzést a Szlovéniával közös szakaszon. Az új lengyel komány megkezdi a közel-keleti menekültek befogadását az előző kabinet vállalásának értelmében.

Újabb migránsok fulladtak az Égei-tengerbe

A hatóságok kedden huszonegy holttestet találtak meg Törökország nyugati partján. A Dogan török hírügynökség jelentése szerint több gyermek is van a halottak között a fövenyen. A migránsok Dikili környékéről próbáltak meg átjutni a Görögországhoz tartozó Leszbosz szigetére, de csónakjuk felborult.

A parti őrség nyolc embert kimentett a vízből.

Azt egyelőre nem közölték a hatóságok, hogy az áldozatok és a túlélők melyik országból származnak.

Megkezdik a lengyelek a menekültek befogadását

Harminc lengyel határőr utazik Szlovéniába csütörtökön, hogy támogassa a helyi rendőrséget a szlovén-horvát határon történő járőrözésben - közölték kedden határőrségi források. A lengyel erősítés segíteni fog a szlovén hatóságoknak az illegális határátlépések megakadályozásában, valamint a közrend biztosításában. Szintén csütörtökön a lengyel határőrség egy huszonöt fős szakértői csoport indít az égei-tengeri Leszbosz szigetére, amely a Törökországból tengeri úton Görögországba induló migránsok többségének első állomása.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter részletek felfedése nélkül erősítette meg a hírt. Az előző lengyel kormány képviselője az uniós belügyminiszterek szeptember végi ülésén megszavazta a kötelező kvótarendszert, amely százhúszezer menekült szétosztását irányozta elő az uniós tagországok között. A hivatalos lengyel beszámolók akkor mintegy négy és fél ezer menekült átvállalásáról szóltak, a korábban önkéntes alapon vállalt mintegy kétezer emberen túl. A szeptemberi vállalás újabb értesülések szerint 5082 migráns befogadására vonatkozik. 

Norvégia migránsokat toloncolna vissza

"Fenn kell tartanunk a meglévő struktúráinkat. Az nem úgy van, hogy egy menedékkérő megválaszthatja, hogy mely országban kezeljék az ügyét. Annak az országnak kell kezelnie az ügyüket, amelyikben elsőként regisztrálták őket" - jelentette ki Erna Solberg norvég miniszterelnök az Aftenposten héfői száma szerint.
A Norvég Bevándorlási Igazgatóság (UDI) vezetőjének becslése szerint a Norvégiába 2015-ben érkezett 33 ezer menedékkérő közül 4-5 ezret fognak visszatéríteni azokba az EU-országokba, ahová elsőként megérkeztek, és amelyekben a dublini szabályozás értelmében az ügyüket el kellett vona bírálni.
Noha Norvégia nem tagja az EU-nak, külön szerződést kötött az unióval a szabályozás alkalmazásáról.
A The Local értesülése szerint a skandináv ország arra készül, hogy 860 menedékkérőt, köztük 50 szíriait Magyarországra küldjön vissza. Oslo november végén fordult hivatalos kéréssel Budapesthez, a válasz január végére várható - írták.
A hírportál kitért arra, hogy a Norvég Menedékszervezet (NOAS) egy osztrák jelentésre hivatkozva aggályait fejezte ki a Magyarországra visszaküldendő menedékkérők biztonságával kapcsolatban. 
Magyarország álláspontja szerint ugyanakkor a menedékkérőket nem rajta keresztül kell visszaküldeni. "Mindenki abban az országban köteles menedéket kérni, amelyikbe elsőként érkezett, de csak rá kell tekinteni a határainkra - Magyarország nem lehet az első menedékország. A menekültek átlépték más országok határait, mielőtt Magyarországra érkeztek" - mondta az Aftenpostennek Sikó Anna Mária oslói magyar nagykövetet.
A lap szerint Oslóban már mintegy 400 szíriai menedékkérőnek - köztük 88 gyereknek - az EU-ba való visszafordításáról döntöttek.

Nehezedő terhektől tart Róma

A Szlovéniából érkező migránsok növekvő létszáma miatt az olasz kormány kész visszaállítani a határellenőrzést a szomszédos országgal közös összes határátkelőnél - írta a Corriere della Sera című olasz napilap kedden. Az újság úgy értesült, hogy a római belügyminisztériumban már kidolgozták az olasz-szlovén határellenőrzés újbóli bevezetésének tervét és átadták Angelino Alfano belügyminiszternek. A tervezetben „rendkívülinek” nevezett intézkedések akkor lépnek életbe, ha a Szlovénia felől érkező bevándorlók száma hirtelen jelentősen megugrik és a szlovén hatóságok „eddigi együttműködése megszűnik”. Az olaszok szerint azonban az utóbbi időszakban fokozatosan emelkedett a Szlovéniából Olaszországba belépő bevándorlók száma, akiket a szlovénok nem regisztrálnak: hetente három-négyszáz emberről van szó.

A határellenőrzés helyreállítása a két állam közötti összes átkelőhelyet érintené.

A Corriere della Sera úgy vélte, az olasz belügyminisztérium attól tart, hogy a Franciaországban a párizsi terrorista támadásokat követően bevezetett határellenőrzés, a Svédország és Dánia közötti határellenőrzés, valamint az időközben fokozódó közel-keleti válság következtében az Európa felé irányuló migránsáradat az Olaszországra „nehezedő terhet” növelheti.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom