Külföld

Norvégia felfüggeszti a Szaúd-Arábiába irányuló új fegyverexport-engedélyeket

A múlt héten a norvég külügyminiszter bekérette a szaúdi nagykövetet Hasogdzsi ügyében

Norvégia pénteken bejelentette, hogy felfüggeszti a Szaúd-Arábiába irányuló új fegyverkiviteli engedélyeket. A döntés hátterében a Szaúd-Arábiával kapcsolatos közelmúltbeli fejlemények, illetve a jemeni helyzet állnak. 

A norvég külügyminisztérium szóvivője nem említette, hogy a döntés összefügg-e  az isztambuli szaúdi konzulátuson október 2-án meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyével.  A minisztérium közleménye szerint jelen helyzetben Norvégia nem ad új engedélyeket a Szaúd-Arábiába irányuló védelmi és katonai eszközök exportálására. 

A múlt héten a norvég külügyminiszter bekérette a szaúdi nagykövetet Hasogdzsi ügyében. 

Németország a múlt hónapban jelentette ki, hogy leállítja a német fegyverek exportját, ameddig Szaúd-Arábia nem ad magyarázatot Hasogdzsi meggyilkolására. 

A Szaúd-Arábia által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők és az Irán pártfogását élvező húszi lázadók között 2014 augusztusa óta tart a polgárháború Jemenben.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom