Külföld

Nigel Farage: Orbán testesíti meg Európa jövőjét

„Nem tart gyáván és szolgaian az európai projekttel, mert szilárdan hisz a nemzetállam koncepciójában”

Nigel Farage brit politikus, a UKIP korábbi vezetője interjút adott a Válasz című lapnak.

Nigel Farage, a Brexit atyja az interjú elején arról beszélt, hogy a Brexit támogatottsága jelenleg nagyobb, mint 2016-ban, a népszavazáskor volt. Szerinte ennek a sok arrogáns brüsszeli politikus, valamint az ő megnyilvánulásaik az oka. Guy Verhofstadt mellett Donald Tuskot emelte ki Farage: Tusk korábban arról beszélt, hogy a Brexit pártolóinak a pokolban a helyük.

Farage szerint eleve ellenszenves az emberek számára, hogy az Európai Unió döntéshozatali mechanizmusa úgy működik, hogy olyanok döntenek fontos kérdésekben, akiket senki nem választott meg, senki nem hatalmazott fel.

Erő ellensúly nélkül – fogalmazott a politikus, aki a határok védelméről elmondta: a jó kerítések teszik a jó szomszédokat.

Farage beszélt arról is, hogy nem tudja, mire számítson március 29-e, azaz a Brexit után. Úgy véli, bármi is lesz, jó lesz, hiszen végre szabad lesz Nagy-Britannia. A politikus szerint az EU csak annyiban különbözik a Szovjetuniótól, hogy az EU nem öl meg embereket.

A Válasznak adott interjúban szóba került Magyarország is. Farage kifejtette, hogy érdekes vezetőnek tartja Orbán Viktort, olyannak, aki hisz dolgokban.

Nem tart gyáván és szolgaian az európai projekttel, mert szilárdan hisz a nemzetállam koncepciójában. Nyilvánvaló, hogy védi azt, amit magyar kultúrának gondol, és nem fél ezeket kimondani annak ellenére, hogy komoly kritikákat kap az EU-tól – mondta Nigel Farage Orbán Viktorról, és hozzátette azt is, hogy teljes mértékben egyetért a magyar kormány Soros Györggyel szembeni vitájával.

A bevándorláspárti politikusok által Magyarországgal szemben megfogalmazott vádakkal kapcsolatban a UKIP korábbi vezetője kifejtette, hogy az igazságszolgáltatásban még ma is él a kommunizmus a posztszocialista országokban.

Ma is eleven még a kommunizmus Magyarországon és a többi volt szocialista országban. A magyar és a lengyel vezetők mindent megpróbálnak, hogy megszabaduljanak a régi örökségtől, legalábbis én így látom  — fogalmazott, majd hozzátette: Orbán Viktor Európa jövőjét testesíti meg. Európa ugyanis egyre kevésbé fog az unióra meg Brüsszelre összpontosítani, ehelyett a nemzetállamok és a nemzeti érdekek kerülnek a középpontba, és az egész európai politikát ma ez az elmozdulás határozza meg.

Farage azt is elárulta, hogy azért indul el az EP-választáson, mert szükség van rá, ő lehet az egyik fenyegetés a brüsszeli elit számára. A politikus egyébként reméli, hogy március 29-én Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, és nem lesz további átmeneti időszak.