Külföld

Netanjahu: Nem hagyjuk, hogy a katonáinkat a hágai bíróság elé citálják

Az izraeli miniszterelnök szerint a Palesztin Hatóság vezetőit kell elszámoltatni, mert szövetségre léptek a Hamász háborús bűnöseivel

„A palesztinok az összetűzést választották, de nem fogunk ölbe tett kézzel ülni” - jelentette ki Benjámin Netanjahu miniszterelnök az izraeli kormány vasárnapi szokásos ülésének kezdetén.

„Nem hagyjuk, hogy a hadsereg katonáit és tisztjeit a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé citálják” - indokolta a kormányfő a Palesztin Hatóságnak járó vám- és adóbevételek folyósításának felfüggesztését, Izrael válaszát a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósághoz benyújtott pénteki palesztin csatlakozási kérelemre. 
"A Palesztin Hatóság vezetőit kell elszámoltatni, mert szövetségre léptek a Hamász háborús bűnöseivel” - tette hozzá Netanjahu a jeruzsálemi közszolgálati rádió értesülése szerint. 
Avigdor Liberman külügyminiszter szintén vasárnap Izrael "cserbenhagyásával" vádolta az európai országokat a külföldre akkreditált izraeli nagyköveteknek tartott előadásán. 

netanjahu
A külügyi tárca vezetője az európai szövetségesek fontosságát is hangsúlyozta beszédében. Bejelentette, hogy szerinte „2015-ben nem a palesztinok, Irán vagy az arab államok a mi nagy kihívásunk, hanem a nyugat-európai országok”.