Külföld

Nemzeti Összefogás lesz a Nemzeti Front

Marine Le Pen pártja nevet váltott

Nevet változtatott pénteken a fél évszázada alapított francia Nemzeti Front: a párt tagjainak több mint 80 százaléka szavazott a Nemzeti Összefogás (RN) név mellett - közölte a párt elnöke, Marine Le Pen.

A párt megtartja régi jelvényét, a nemzetiszínű lángot, a folytonosság jelképét.
A névváltoztatás - amellyel a dpa német hírügynökség szerint az egykori marginális szélsőjobboldali párt kedvezőbb színben kívánja magát feltüntetni a jövő évi európai parlamenti választások előtt - "nagyon fontos, történelmi pillanat volt mozgalmunk életében" - hangsúlyozta Le Pen a pártvezetőség ülésén.

Az európai parlamenti választások "valódi demokratikus forradalomhoz vezethetnek" - érvelt Marine Le Pen, hozzátéve: "Képzeljék el, hogy az EU támogatói lesznek kisebbségben jövő tavasszal, az egész Európa-pártiság szétporlik".
Európa-szerte "új szelek fújnak" - hangsúlyozta Le Pen.

A valaha a francia politika rivaldafényében fürdő nacionalista Le Pen képe az utóbbi időben elhomályosult, amióta 2017-ben vereséget szenvedett a globalizmus-párti Emmanuel Macronnal szemben az elnökválasztáson - jegyezte meg az AP amerikai hírügynökség.

Le Pen a márciusi pártkongresszuson tett ígéret a "márkanév" megújítására. A tagok levélben szavaztak az új névről. 

A pártelnök nagy reményt fűz az új olasz kormányhoz, hogy a szomszédos állam támogatni fogja pártja bevándorlás-ellenes politikáját.

Marine Le Pen sokat dolgozott azon, hogy megtisztítsa az apjával 1972-ben közösen alapított párt imázsát a fajgyűlölet és az antiszemitizmus bélyegétől. A 89 éves Jean-Marie Le Pen, akit a lánya a párt örökös tiszteletbeli elnökének tisztségétől is megfosztott, nem túl boldog attól, ahogyan a lánya átalakítja a pártot. Az idős politikus "árulásnak" nevezte a névváltoztatást. Pénteken a Twitter mikroblog portálon közzétett közleménye szerint a párt identitásának szétmállasztása "a legsúlyosabb csapás" a Nemzeti Párt megalapítása óta. 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom