Külföld

Németország kiáll Nagy-Britannia mellett

Trump és Tusk segítséget ajánlott, maximális a készültség Rómában és Milánóban, Párizs megteremtené a feltételeket, hogy válaszolni lehessen a támadásokra

Angela Merkel német kancellár a szerdai londoni merénylet után hazája támogatásáról biztosította Nagy-Britanniát a terrorizmus elleni küzdelemben. Hasonló nyilatkozatokat tettek közzé vezető francia és osztrák politikusok is. 

London-terror576x356
Elítélte a londoni terrortámadást Alexander Van der Bellen osztrák államfő és Christian Kern kancellár is. Ausztria vezetői együttérzésükről biztosították az áldozatok hozzátartozóit, és szolidaritásukról biztosították Nagy-Britanniát.

Tusk: Az EU kész segítséget nyújtani

Európa kész segítséget nyújtani Nagy-Britanniának a terrorizmus elleni harcban - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a szerdai londoni merényletre reagálva, amelyben négy ember meghalt és legalább húsz másik megsebesült.

A New York-i brit érdekeltségek körül megerősítették a biztonsági intézkedéseket
A New Yorkban a brit érdekeltségek körül megerősítették szerda délután a biztonsági intézkedéseket.
A New York-i rendőrség terrorelhárító részlegének vezetője, James Waters sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Manhattanben a brit konzulátus és az Egyesült Királyság ENSZ-missziója körül megerősítették a biztonsági intézkedéseket, és láthatóan megnövelték a bombakereső kutyák és a fegyveres terrorelhárítók számát.
James O'Neill rendőrkapitány ugyanakkor közölte, hogy New Yorkban jelenleg nincs terrorfenyegetettség.
Megerősítették a fegyveres rendőri jelenlétet a New York-i városháza és a központi pályaudvar környékén is.
New Yorkban eddig mindig megerősítették a biztonsági intézkedéseket, amikor az Egyesült Államokban, vagy Európában terrortámadásokat követtek el. Így volt ez két éve a kaliforniai San Bernardinóban elkövetett merénylet után csakúgy, mint például a párizsi vagy a brüsszeli merényleteket követően.

Donald Tusk együttérzéséről biztosította a támadás áldozatait. Hangsúlyozta, hogy Európa határozottan kiáll Nagy-Britannia mellett a terror elleni harcban és kész segítségét nyújtani neki.
A szerdai támadás a legsúlyosabb terrorcselekmény Londonban azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 ember megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve. A merényletet a tavalyi brüsszeli robbantások első évfordulóján követték el, amelyeknek 32 halálos áldozatuk volt.

Belgiumban nem változik a terrorkészültség szintje
Nincs közvetlen hatással a belgiumi biztonsági helyzetre a szerda délutáni londoni merénylet, ezért nem emelik meg a terrorkészültség szintjét az országban - közölte a belga belügyi válságközpont.

Peter Mertens, a válságközpont szóvivője elmondta, hogy a terrorista fenyegetéseket elemző belga testület (OCAM) előzetes elemzése alapján hozták meg az erről szóló döntést.
"A terrorfenyegetettség szintje tehát hármas marad, a biztonsági intézkedéseket fenntartjuk" - fogalmazott.

Az orosz alsóház külügyi bizottságának elnöke együttműködést szorgalmaz

A brit főváros szívében elkövetett terrorcselekmény ismét azt bizonyítja, hogy a nemzetközi terrorizmus elleni harcban elengedhetetlen a széleskörű együttműködés - hangsúlyozta az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke szerdán Moszkvában.   

Leonyid Szluckij a párizsi, nizzai, brüsszeli és berlini és a mostani londoni terrortámadással kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, "nem úgy tűnik, mintha a nemzetközi terrorizmus megadni készülne magát". Hozzátette: "Oroszország akárcsak a múltban, most is felszólít minden józan erőt, egyesüljön az egész emberiséget fenyegető veszéllyel szemben".  

Közben az orosz felsőház információpolitikai bizottságának elnöke, Alekszej Puskov bírálta Nagy-Britanniát, amiért nem mutat készséget arra, hogy együtt harcoljon Oroszországgal a terrorizmus ellen. A Rosszija 24 orosz hírtelevíziónak nyilatkozva a politikus kijelentette: "Amíg brit politikusok, a védelmi és a külügyminiszter olyan kijelentéseket tettek, hogy a létezik orosz veszély, egyszer sem fejezték ki készségüket, hogy közösen lépjenek fel a terrorveszéllyel szemben".

Az orosz külügyminisztérium fokozott éberségre szólította fel a Londonban tartózkodó orosz állampolgárokat, kérve őket, hogy kövessék a brit hatóságok és az orosz külszolgálatok hivatalos közleményeit - közölte Marija Zaharova, a tárca szóvivője.

A francia hatóságok figyelemmel követik a londoni merénylet utáni helyzetet, Matthias Fekl belügyminiszter közölte, hogy Párizs kész megadni a szükséges segítséget Nagy-Britanniának. "Teljes egészében szolidárisak vagyunk Nagy-Britanniával" - mondta a miniszter.

Francia illetékesek megerősítették, hogy három francia gimnazista is megsebesült a londoni merényletben - írta a Le Télégramme című francia regionális napilap a sebesültek diáktársaira hivatkozva. A három, 15-16 éves diák a bretagne-i Concarneau gimnázium tanulója. Bernard Cazeneuve francia miniszterelnök is megerősítette Twitter-üzenetében a három diák sebesülését.

Maximális készültség Rómában és Milánóban is

A római parlament felső- és alsóháza épületének környékét is lezárták a londoni merényletet követően, és szerda éjféltől a legmagasabb fokú biztonsági készültség lép életbe az olasz fővárosban a közelgő EU-csúcs, valamint Milánóban Ferenc pápa látogatása miatt.

A londoni merénylet híre vészjelzésként érkezett a március 25-i EU-csúcsra készülő olasz fővárosban, ahol éjféltől egyébként is rendkívüli biztonsági intézkedések lépnek életbe.
Azonnal lezárták a szenátus és a képviselőház épületeihez vezető utcákat. A kép épület, egymástól nem mesze, Róma központjában található. Mindkettő közelében naponta több ezer római és turista halad el.
Éjféltől fokozatosan korlátozzák a római belváros járműközlekedését, amelyet az EU-csúcs helyszínének körzetében, vagyis a Capitolium-domb városrészében szombatra még a gyalogosforgalom előtt is lezárnak. A városcentrum többi részébe is csak biztonsági kapukon keresztül lehet majd belépni.
A római kormány szerdán este sürgősségi egyeztetést indított a taxis szakszervezetekkel a csütörtökre tervezett országos sztrájk felfüggesztésére.
Milánóban is fokozták a biztonsági készültséget Ferenc pápa szombati látogatása miatt.