Külföld

Német politikusok után kémkedhetett a török titkosszolgálat

A gülenistának tartott egyének listáján több politikus neve is szerepel

Német sajtóértesülés szerint német politikusok is szerepelnek a török hírszerző szolgálat (MIT) listáján, amely a tavalyi törökországi puccskísérletért felelősnek tartott Fetullah Gülen hitszónok mozgalmának vélelmezett támogatása miatt megfigyelésre jelölt németországi emberekről és szervezetekről készült.

A Süddeutsche Zeitung (SZ) című lap és két regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportjának hétfő este közölt beszámolója szerint egy szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselő, Michelle Müntefering is szerepel az MIT listáján, amelyet a szolgálat vezetője februárban átadott a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) elnökének.
Michelle Müntefering a Bundestag külügyi bizottságának tagja és a német-török parlamenti csoport vezetője. A szociáldemokrata (SPD) politikus számos alkalommal bírálta az ankarai vezetés politikáját, de a párbeszéd folytatását is sürgette.
Az MIT több mint 300 emberről és 200-nál is több egyesületről készített adatbázisa lakcímeket, vezetékes telefonok és mobiltelefonok hívószámát, számos esetben fényképeket is tartalmaz. Török megítélés szerint valamennyi személy és szervezet a Gülen-féle mozgalomhoz, vagy a mozgalom támogatói közé sorolható. Michelle Müntefering neve a mozgalommal "jó kapcsolatban lévő hatalmi centrumok és civil szervezetek" elnevezésű rubrikában tűnik fel.
Ugyanott szerepel egy kereszténydemokrata (CDU) politikus is, Emine Demirbüken-Wegner, aki korábban a berlini tartományi parlament képviselője és a párt elnökségi tagja volt.
Az SZ, az NDR és a WDR jelentése szerint az iratokból nem derül ki, hogy az MIT valóban megfigyelés alá vette-e a politikusokat. A török hírszerzés valószínűleg azért adta át a listát a BND-nek, mert segítségre számított a német partnerszervezettől a mozgalom terroristaként számon tartott tagjai, illetve támogatói elleni fellépéshez.
Michelle Müntefering szerint az MIT törekvése újabb jele annak, hogy Ankara el akarja hallgattatni a bíráló hangokat.
A BND segítség helyett értesítette a török partnerszolgálat listájáról a szövetségi kormányt, a szövetségi alkotmányvédelmi hivatalt (BfV), a szövetségi bűnügyi hivatalt és a szövetségi legfőbb ügyészséget, amely eljárást is indított az ügyben. Egyes tartományokban a helyi hatóságok igyekeznek értesíteni a listán szereplő embereket a kémkedésről.
A szövetségi kormány tiltakozott az esetleges kémkedés miatt. Thomas de Maiziere belügyminiszter keddi nyilatkozatában kiemelte, hogy nem érte meglepetésként a beszámoló az MIT listájáról, és rámutatott: "a kémkedés német földön tiltott tevékenység, és a hatóságok nem tűrik el". Ezt több alkalommal világossá tették a török partnerek előtt.
A BND nem osztja a török szervek azon meggyőződését, hogy az amerikai száműzetésben élő Fetullah Gülen mozgalma felelős a 2016 júliusi törökországi puccskísérletért. A török partnerek "a legkülönbözőbb szinteken igyekeztek meggyőzni minket, de mostanáig nem jártak sikerrel" - mondta Bruno Kahl, a nemzetbiztonsági szolgálat elnöke a napokban a Der Spiegel című német hírmagazinnak.
Németországban él a legnagyobb határon túli török közösség, létszáma hárommillióra tehető.