Külföld

„Nem szabad átpolitizálni a Hasogdzsi-gyilkosság ügyét”

Mohammad bin Szalmán trónörökösnek semmi köze az újságíró megöléséhez - szögezte le a szaúdi külügyminiszter

Nem szabad átpolitizálni a Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán október elején meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi kormánykritikus újságíró halálának ügyét, amely immár a szaúdi igazságszolgáltatásra tartozik - jelentette ki Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter csütörtökön Rijádban újságírók előtt.

"Az ügy átpolitizálása mindössze további súrlódásokat okozna az iszlám világban, míg a királyság annak egységét akarja" - hangsúlyozta a tárcavezető.

Mint mondta, továbbra is vannak még megválaszolatlan kérdések a gyilkossági ügyben, de Ankara három alkalommal is elutasította Rijád kérését, hogy szolgáltasson bizonyítékot Hasogdzsi halálának Törökország által felvázolt verziójához. A tárcavezető ugyanakkor elutasította az Ankara által szorgalmazott nemzetközi vizsgálatot. Kijelentette: Mohammad bin Szalmán szaúdi trónörökösnek egyáltalán semmi köze az újságíró meggyilkolásához.

Washington szankciókkal sújtott tizenhét szaúdi állampolgárt az ügyben játszott szerepükért

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma csütörtökön szankciókkal sújtott tizenhét szaúdi állampolgárt Hasogdzsi halálának ügyében játszott szerepükért.

A büntetőintézkedések álatal érintett szaúdi állampolgárok között van Mohamed al-Otaibi szaúdi főkonzul, és a Hasogdzsi meggyilkolásával vádolt 15 fős csoport tagjai is. Soraikban van Szaúd al-Kahtani, Mohammad bin Szalmán trónörökös volt tanácsadója is

A szankciók értelmében az érintettek esetleges amerikai vagyonát befagyasztják és megtagadják tőlük a hozzáférést az amerikai pénzügyi rendszerhez. A büntetőintézkedések elrendelését megfigyelők szokatlan lépésként értékelték Washington részéről, hiszen az Egyesült Államok eddig csak ritkán folyamadott ilyen lépésekhez szövetségesével szemben.

"Cselekedeteikért felelősségre kell vonni ezeket a személyeket, akik megtámadták és brutálisan meggyilkolták az Egyesült Államokban élő és dolgozó újságírót" - áll Steve Mnuchin pénzügyminiszter közleményében. A tárcavezető hozzátette: Washington továbbra is azon lesz, hogy kiderítse a történteket, s megbünteti a felelősöket. Mnuchin közleményében hangsúlyozta: "A szaúd-arábiai kormánynak megfelelő intézkedésekkel kell elejét vennie a politikai másként gondolkodókkal és újságírókkal szembeni bárminemű támadásoknak".

A szaúdi ügyészség halálbüntetést kért csütörtökön öt vádlottra az ország isztambuli főkonzulátusán október elején meggyilkolt újságíró halála miatti büntetőperben. A vádirat szerint az öt vádlott a főkonzulátuson méreginjekcióval meggyilkolta, majd feldarabolta a The Washington Post szaúdi újságíróját, a testrészeit kivitték az épületből. Az összesen 21 gyanúsítottból 11 ellen emeltek vádat eddig, de folytatódik a nyomozás a többiek szerepét illetően.


A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom