Külföld

Nem menekülteknek való Szlovákia: vasszigor és elutasítás

Északi szomszédunk tranzitországnak tekinthető

A szlovák menekültpolitika vasszigoráról talán mindent elmond, hogy az ország 1993-as létrejötte óta 57 874-en nyújtottak be menedékkérelmet, ám a menekültstátust csak 642-en kapták meg. Ez az összes kérelmező 1,1 százaléka.

Tavaly az ukrán válság ellenére sem érkezett több menekült, összesen 287-en kértek, és tizenegyen kaptak menedékjogot, ami néggyel kevesebb, mint az előző évben. Robert Kalinák belügyminiszter elégedett a szigorú szabályozással. Legutóbb a Charlie Hebdo nevű francia szatirikus hetilap szerkesztőségében történt terrorcselekmény kapcsán került terítékre a bevándorlási politika. Ekkor úgy nyilatkozott, Szlovákia a szigorú letelepedési törvényeivel tartja távol a terroristákat.

A Human Rights League (HRL) már hosszabb ideje bírálja Szlovákiát emiatt. Az emberi jogi szervezet úgy véli, a menekültstátus megszerzése Szlovákiában erőteljesen túlbürokratizált, egyben nem transzparens folyamat, ahol a hivatalnokoknak túl széles döntési jogköreik vannak. A HRL jelentése szerint a menekültstátusért folyamodók számát oly módon is korlátozzák, hogy az illegálisan az ország területére lépők esetében nem veszik figyelembe a kérelmet.

A teljes értékű menekültstátus mellett létezik továbbá egy úgynevezett „kis menekültjog” is. Ezt azok a menekültek kaphatják meg, akiknek a menedékkérelmét elutasították, ám olyan országból érkeztek, ahova nem lehet visszaküldeni őket.

Szlovákia menekültügyi szempontból inkább tranzitországnak tekinthető. A zöldhatáron át érkező illegális bevándorlók a leggyakrabban folytatni szeretnék útjukat, Nyugat-Európába. Erre jobbára a fiatalkorúaknak van esélyük. A szlová­kiai befogadó állomások gyakorlatilag büntetés-végrehajtási intézményekhez hasonlítanak, kerítések veszik körbe azokat, fegyveres őrséggel.

A fiatalkorú illegális bevándorlókat azonban a hagyományoknak megfelelően gyermekotthonokban helyezik el, ahonnan az első adandó alkalommal meg is szöknek. A későbbiekben viszonylag kevesüket sikerül megtalálni Szlovákia területén.