Külföld

„Nem lehet kizárólag Törökországra hagyatkozni” a migránshelyzet kezelésében

Szijjártó: az EU-nak is vannak feladatai

Nem lehet kizárólag Törökországra rakni a migrációs válság terheit, az EU-nak is vannak feladatai és kötelezettségei a helyzet kezelésében - hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, újságírók előtt, miután török kollégájával egyeztetett.

tör-szijjCSS576x356
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter - Fotó: Csudai Sándor/Magyar Hírlap

A tárcavezető az unió feladatai között említette Európa védtelenségének megszüntetését déli irányból. Ehhez egy második védvonalra van szükség, amely Macedóniánál és Bulgáriánál húzódna - mutatott rá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a válság okát jelentő regionális konfliktusok egyre súlyosabbá válnak, ami arra utal, hogy a migrációs válság megoldásának nincsenek jelei. Az Iszlám Állam továbbra is jelentős területeket tart megszállás alatt, a szíriai konfliktus nem enyhül, és a közel-keleti események is nehezítik a helyzetet - magyarázta.

Véleménye szerint Törökország tiszteletreméltó teljesítményt nyújt az EU-török akcióterv végrehajtásában, ezt minél hatékonyabban és gyorsabban kell megvalósítani, és nagyra értékelik Törökország erőfeszítéseit. De az EU nem dőlhet hátra azzal, hogy már nincs dolga a Törökországgal kötött megállapodás után, gondoskodnia kell arról, hogy megszűnjön Európa védtelensége déli irányból - mondta.

Szijjártó Péter szerint nem az a kötelességük, hogy az otthonukat elhagyókat befogadják Európában, hanem hogy segítsenek nekik mielőbb hazatérni, és szülőföldjükön élhessenek emberhez méltó életet. Ehhez pedig Törökország segítsége nélkülözhetetlen - tette hozzá.

A miniszter kiemelte a terrorizmus elleni küzdelem fontosságát is, és e tekintetben biztosítatta Törökországot Magyarország szolidaritásáról.

A magyar-török együttműködésről elmondta: 150 ösztöndíjat ajánlottak fel török diákoknak magyarországi tanulmányok folytatásához. A magyar-török kereskedelmi forgalom a nem végleges adatok szerint 3 milliárd euró körül volt a tavalyi év végén, és mivel kemény küzdelem folyik a gazdasági együttműködési lehetőségekért Törökországgal, az Eximbank 200 millió dolláros hitelkeretet biztosít a magyar és török vállalatok közötti kapcsolatok építésére - közölte.

szijj-tör
A török tárcavezető azt is elmondta, hogy korábban tárgyalt Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével, és találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel is.