Külföld

Nem garantált a görög Sziriza győzelme

Bár Alekszisz Ciprasz volt görög kormányfő pártja hajszálnyival vezet egy héttel a görögországi előre hozott parlamenti választások előtt, a legfrissebb közvélemény-kutatások eredményei szerint a konzervatív Új Demokrácia szorosan a baloldali Sziriza nyomában lohol.

Egy héttel a görögországi előre hozott parlamenti választások előtt fej fej mellett áll az ország két legnagyobb pártja, a baloldali Sziriza és a konzervatív Új Demokrácia. A legfrissebb, a To Vima című lap által tegnap közzétett közvélemény-kutatási adatok szerint Alekszisz Ciprasz, az augusztus elején lemondott görög kormányfő pártja, a Sziriza 26,7 százalékos támogatottságot élvez, míg az Evangelosz Meimarakisz vezette konzervatívok 26,2 százalékos népszerűséggel rendelkeznek. Más, ugyancsak a hét végén nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási adatok szintén szoros versenyt jeleztek előre.

A Szirizát nemrég az Athénnak szánt nyolcvanhatmilliárd eurós újabb uniós mentőcsomag feltételei miatt elhagyó képviselők közelmúltban alapított pártja, a Népi Egység támogatottsága harminc százalék. Alekszisz Ciprasz kizárta a nemzeti egységkormány létrehozásának lehetőségét, azaz a nagyobb ellenzéki pártokkal, az Új Demokráciával (ND) vagy a szocialista beállítottságú Pánhellén Szocialista Mozgalommal (Paszok) való együttműködés lehetőségét a szeptember 20-i választások után. Ugyancsak kizárta a eurózóna-tagságot támogató A folyó (To Potami) nevű balközép párttal való koalíció lehetőségét is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom