Külföld

„Nem fog létrejönni egy palesztin állam”

Állam helyett autonómiát adna az araboknak Naftali Bennet – Donald Trump hivatalba lépésétől várja az „uralom kiterjesztését”

Meghirdette az izraeli uralom kiterjesztését a palesztinok által felügyelt Ciszjordánia területeire Naftali Bennet, az izraeli kormánykoalícióhoz tartozó jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt vezetője. Időközben az izraeli államügyész rendőrségi nyomozást indít Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellen.

Netanjahu
Korrupciós ügyben állítják bíróság elé Benjamin Netanjahut (Fotó: Reuters/Abir Sultan)

„Véget ért a palesztin állam kora, január 20-tól - Donald Trump megválasztott amerikai elnök hivatalba lépésétől - az izraeli kormány előremozdítja uralma kiterjesztésének tervét Maále Adumim telepesvárossal kezdve” - mondta az oktatási és diaszpóraügyi tárca élén álló Naftali Bennet a Jediót Ahronót című újság honlapjának, a ynetnek adott interjúban.

„John Kerry amerikai külügyminiszternek talán jók a szándékai, de a beszéde olyan volt, mint a politikája: teljesen elszakadt a valóságtól” - bírálta a telepeseket támogató párt vezetője az amerikai tárcavezető szerda esti búcsúbeszédét, amelyben Kerry felvázolta a palesztin–izraeli viszály rendezésének kétállami megoldását, a palesztin állam létrejöttének feltételeit.

„Ugyanez a politika borította lángba a Közel-Keletet: tömeggyilkosságok Szíriában, Irak felbomlik, Irán úton van az atomfegyver birtoklása felé, és akkor cserbenhagyják az egyetlen demokráciát, amely harcol a terroristákkal” - hangzottak Bennet vádjai az Obama-kormány közel-keleti politikájával szemben. „Ez természetesen nem fog sikerülni, s ezért huszadikán előrelépünk, megszabadulunk a »messianisztikus iszlám állam a hatos úton« gondolatától” - utalt az Izrael keleti oldalán, a palesztin területek mentén futó hatos autópályára. „Nem fog létrejönni palesztin állam, ez egyszerű és világos. Aki Palesztinát akar, az nem fog a kormányban ülni, ez a kabinet nem fogja támogatni a palesztin államot” - hangsúlyozta Bennet. Ehelyett azt ígérte, hogy Jeruzsálem ki fogja terjeszteni az izraeli törvénykezést Ciszjordániában az 1993-as oslói megállapodásban „C” zónaként meghatározott részekre, ahol szerinte csaknem félmillió zsidó él körülbelül hetvenezer arab mellett. Bennet a folyamatot a Maálé Adumim nevű telepesvárossal kezdené, a Jordán völgyével folytatná, majd bővítené a „C” övezetben lévő telepekre s magára az egész „C” övezetre. Ciszjordánia maradék részein – Bennet tervei szerint – állam helyett palesztin autonómia jönne létre az ott élő, mintegy 1,8 millió arab számára. „Izrael politikája meg fog változni - jelentette ki a Bájt Hajehudi párt vezetője. – Sok évig azt kiabáltuk, hogy palesztin államot akarunk, és csodálkozunk, hogy a világ Palesztinát akar. De január 20-tól más lesz a kormány politikája” - szögezte le.

Időközben még szerda este az iz­raeli sajtó arról számolt be, hogy Aviháj Mendelblit államügyész rendőrségi nyomozást rendelt el Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellen, és a napokban eskü alatt kihallgatják a kormányfőt. Az izraeli miniszterelnököt két ügyben vádolják korrupcióval és csalással, de ezek részleteit egyelőre nem hozta nyilvánosságra az izrae­li média. A tízes tévé szerint az egyik ügy súlyosnak tekinthető, és bizonyítékok szólnak Netanjahu ellen. A főügyész már hónapokkal ezelőtt felkérte a rendőrséget a miniszterelnök gyanús ügyeiben vizsgálat indítására, de a média szerint a Netanjahu által kinevezett főügyész erősen korlátozta a rendőrséget munkájában. Az utóbbi időben azonban a rendőrség birtokába került újabb információk nyomán mégis engedélyezték bűnügyi nyomozás megindítását.