Külföld

Nem engedi el Szerbia kezét Magyarország

Magyarország nem hagyja, hogy bármelyik brüsszeli intézmény vagy uniós tagország blokkolja Szerbia európai integrációját, Belgrád megérdemli az uniós tagságot, és ebben nagy szerepe van a szerb kormánykoalíció részét képező Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) is – hangsúlyozta Szijjártó Péter külügyminiszter kedden Szabadkán, miután megbeszélést folytatott Pásztor István VMSZ-elnökkel.

Szijjártó felhívta a figyelmet arra, hogy hazánk és Szerbia kapcsolatai történelmi csúcsponton vannak. „Ezt könnyű kimondani, de ide eljutni nehéz volt, egészen biztosan nem mondhatnánk ezt ki a szerb kormány, a magyar kormány és a VMSZ eddigi teljesítménye nélkül” – fogalmazott.

Április 24-én előre hozott országos parlamenti választásokat, valamint vajdasági tartományi parlamenti és önkormányzati választást tartanak Szerbiában. Ezzel kapcsolatban a külügyi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy jelenleg Magyarország és Szerbia között a legszorosabb kapcsot a VMSZ jelenti. Hozzátette: mindkét országnak az érdeke, hogy a magyarok erős érdekképviselete megmaradjon.

Pásztor István, a VMSZ elnöke arról beszélt, hogy a változó és kiszámíthatatlan világban az a stabil, baráti, együttműködő viszony, amely Szerbia és Magyarország között van, különösen fontos a vajdasági magyaroknak, de Szerbia összes polgárának is.