Külföld

Nem Orbán, hanem Weber lehet a mai szavazás vesztese

Brit sajtó: Egyáltalán nem biztos, hogy a magyarok jönnek ki rosszul a mai eseményekből

A konzervatív brit napilap, a Telegraph hosszú cikkben foglalkozik az Orbán Viktor vezette Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kapcsolatával.

Elemzésükben többek között arra hívják fel a figyelmet, egyáltalán nem biztos, hogy a magyarok jönnek ki rosszul a mai napon tetőző politikai hisztériából.

Nem arról van szó, hogy Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője és csúcsjelöltje lenne az, aki nehéz helyzetbe tudná hozni Orbánt, hanem éppen fordítva, Orbán az, aki fejtörést okoz Webernek.
 

Kifejtik, egy esetleges kizárás esetében amellett, hogy a Fidesz 11 képviselőjének elvesztésével is számolnia kellene az EPP-nek, a pártcsaládnak arra is fel kellene készülnie, hogy Orbán Viktor kormányfői minőségében potenciálisan akár meg is vétózhatná Webert, ami az Európai Bizottság elnöki pozícióját illeti.

Nem véletlenül írja azt a Telegraph, hogy Weber budapesti látogatása nem Orbán fegyelmezéséről szólt, hanem sokkal inkább arról, hogyan tudná a német csúcsjelölt a Fideszt a Néppártban tartani - írja a 888.