Külföld

Négyszáz embert szállítottak el a túlzsúfolt leszboszi menekülttáborból Görögország más részeire

Emberi jogi és segélyszervezetek egyaránt súlyos kritikákkal illették a táborban uralkodó körülményeket

Csaknem négyszáz, jórészt afganisztáni, szíriai és afrikai család érkezett kedden a túlzsúfolt leszboszi menekülttáborból az Athén melletti Pireusz kikötőjébe, hogy onnan az ország más részeibe telepítsék át őket.

A leszboszi Mória menekülttábor eredetileg 3000 főre épült, azonban a múlt héten megkezdődött áttelepítésekig csaknem 9000 migráns élt ott.

A görög kormány a múlt héten mintegy kétezer ember áttelepítésére tett ígéretet Leszboszról Görögország északnyugati részébe, Epiruszba.

Emberi jogi és segélyszervezetek egyaránt súlyos kritikákkal illették a táborban uralkodó körülményeket, a helyi hatóságok pedig azzal fenyegetőztek, hogy bezárják a létesítményt, ha a kormány nem tesz lépéseket a helyzet javítása érdekében.

Hivatalos adatok szerint több mint 19 ezer migráns van Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz szigetein, noha az ottani menekülttáborok csupán hatezer fő befogadására épültek.

A rossz körülmények miatt a feszültség egyre nő mind a táborokban, mind a migránsok és a helyi lakosok között.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom