Külföld

Nagyobb szabású merényletre készült a barcelonai terroristasejt

A feltételezést az egyik gyanúsított megerősítette

Eredetileg nagyobb szabású, pokolgépes merényletet készültek elkövetni a barcelonai és a cambrilsi merényletekért felelős terroristasejt tagjai - ismerte be a spanyol központi büntetőbíróságon (Audiencia Nacional) tett vallomásában az egyik őrizetbe vett tag.

Ezt a csütörtök délutáni barcelonai gázolásos merénylet előtti éjszaka, az alcanari házrobbanásban megsérült, majd azt követően negyedikként őrizetbe vett Mohamed Houli Chemlal erősítette meg a bíróságon. Chemlal helyi idő szerint kedd reggel, a további három gyanúsítottal együtt érkezett meg a központi büntetőbíróságra.

Bírósági források szerint Houli egy órán keresztül beszélgetett az ügyben eljáró Fernando Andreu bíróval, akinek minden kérdésére válaszolt, és megerősítette azt, amit korábban a katalán rendőrségnek (Mossos) is mondott: a csoport eredetileg egy nagyobb szabású, pokolgépes merényletet készült elkövetni, valamint azonosította a sejt összes tagját. 

A többi gyanúsított viszont tagadta, hogy köze lett volna a merényletekhez.

Az ügyészség kezdeményezte az őrizetbe vett négy személy előzetes letartóztatásba helyezését, óvadék nélkül és magánzárkákba. A bíró később el is rendelte a négy gyanúsított előzetes letartóztatását.

Eközben Marokkóban a biztonsági erők tagjai a merényletekkel kapcsolatban őrizetbe vettek egy férfit, aki butángázpalackokkal dolgozott, és feltételezett lakótársa volt Junesz Abujakubnak, a gázolásos merénylet feltételezett elkövetőjének. Ő a harmadik ember, akit a barcelonai és cambrilsi terrortámadásokkal kapcsolatban vettek őrizetbe. Egy másik marokkói állampolgárt korábban az észak-marokkói Nadorban fogtak el, miután a csütörtöki merényleteket éltette a közösségi oldalakon, illetve utalásokat tett arra, hogy merényletet készül elkövetni Spanyolország marokkói nagykövetsége ellen. Múlt szombaton pedig az északkelet-marokkói Oujda városában azért vettek őrizetbe egy férfit, mert a merényleteket megelőzően napi kapcsolatban állt Moussa Oukabirral, a Cambrilsban péntek hajnalban lelőtt terroristák egyikével.

Csütörtök délután Barcelona központjában egy terrorista kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. A merényletben 14-en haltak meg, és több mint 120-an megsebesültek, köztük sok külföldi. A gázoló kereket oldott. Nyolc órával a barcelonai merénylet után, péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el, hat civilt és egy rendőrt megsebesítettek, később egyikük meghalt.

Vasárnap Josep Lluís Trapero katalán rendőrfőnök bejelentette, hogy az említett alcanari házban a rendőrség 120 butángázpalackot talált, amellyel a terrorsejt számos pokolgépes merényletet akart előkészíteni. A Barcelonától 200 kilométerre délnyugatra fekvő településen készítették elő a robbanószerkezeteket, hogy több merényletet hajtsanak végre Barcelonában - hangoztatta Trapero.

 

Mára mind a 12 gyanúsított vagy az igazságszolgáltatás kezén van, vagy tetteik következményeképpen megölték őket - mondta később Trapero. A 15 ember életét követelő barcelonai és cambrilsi merényletekért felelős terrorsejt négy tagját vették őrizetbe, nyolcan viszont halottak: öttel a rendőrség végzett Cambrilsban, ketten pedig, köztük a terrorsejt radikalizálásával vádolt Abdelbak esz-Szatti imám, a barcelonai merényletek előestéjén haltak meg a házrobbanásban, míg Junesz Abujakubot, a barcelonai gázolásos merénylet feltételezett elkövetőjét hétfőn lőtték agyon Subirats településen.