Külföld

Moszkva összehívta az ENSZ BT-t amerikai légicsapás miatt

Aszad tanácsadója: Washington szándékosan hajtotta végre a támadást

Bizonytalanná vált a vasárnap éjfélkor lejáró egyhetes szíriai tűzszünet további sorsa a hét végén kiújuló fegyveres harcok és az Egyesült Államok vezette katonai koalíció szíriai kormányerők ellen tévedésből elkövetett légi támadása miatt - jelentették hírügynökségek. Samantha Power, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szombaton este az ENSZ Biztonsági Tanács rendkívüli ülésén vizsgálatot ígért.

A fegyverek ropogását Szíria több régiójában ismét hallani lehetett vasárnap. A szíriai állami média szerint a felkelők az észak-szíriai Aleppóban és a középső országrészben található Homszban is lakott területeket támadtak, míg az ellenzék arról számolt be, hogy a kormányerők Rasztán városát bombázták, a déli Daraa tartományban pedig hordóbombás támadást hajtottak végre, hat ember halálát okozva.

Más hírek szerint a tűzszünet hétfői életbe lépése előtt hevesen ostromlott Aleppó környékén nyugalom honol, a település lakóihoz azonban továbbra sem jutott el a beígért humanitárius segélykonvoj, amely biztonsági okokból még mindig a török-szíriai határon rostokol.

Mindeközben a szíriai fegyvernyugvásról szóló megállapodást tető alá hozó Moszkva és Washington között a napokban érezhetően megnőtt a feszültség, a két nagyhatalom egymást vádolja a tűzszünet felborításával.

Az Egyesült Államok vezette koalíció által a szíriai hadsereg állásai ellen szombaton tévedésből végrehajtott deir-ez-zór-i légicsapások miatt az orosz külügyminisztérium a történtek teljes kivizsgálását sürgette Washingtontól. A támadásnak az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) adatai szerint legalább 90 halottja és több mint száz sebesültje van.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet rossz előjelnek nevezte az incidenst a Szíriáról szóló amerikai-orosz megállapodás fenntartása szempontjából.

Oroszország pénteken még azt mondta, kész 72 órával meghosszabbítani a tűzszünetet, de az Egyesült Államok hivatalosan nem nyilatkozott az ügyben. A szíriai hadsereg a maga részéről annyit közölt még hétfőn, hogy egy hétre befagyasztja katonai műveleteit, ám azóta nem tett utalást arra, hogy ezt az időszakot kitolná.

A Moszkva és Washington között Szíriáról kötött megállapodás szerint jövő hétfőtől újabb szakaszba lépne az egyezség azzal, hogy a két nagyhatalom közösen és összehangoltan lép fel a közel-keleti országban harcoló terrorcsoportok, köztük az Iszlám Állam ellen.

Aszad tanácsadója: Washington szándékosan hajtotta végre a támadást

„Azt gondoljuk, hogy a támadás szándékos volt, mert semmilyen tényező nem utal a helyszínen arra, hogy tévedés vagy baleset történt volna" - mondta el a szombati incidenssel kapcsolatban telefonon az AFP francia hírügynökségnek Butena Sában.

"Minden ki volt tervelve. Az ISIS tagjai tudtak róla, és amikor előrenyomultak, a légicsapások abbamaradtak" - mondta a tanácsadó.

A deir-ez-zóri támadás miatt teljesen bizonytalanná vált a hétfőn életbe lépett és eredetileg vasárnap éjfélkor lejáró szíriai tűzszünet további sorsa.

Damaszkusz: Visszafoglaltuk a területet az ISIS-tól

A szíriai hadsereg visszafoglalta a tévedésből kormánykatonákra mért amerikai légicsapás miatt elveszített területeket az ISIS-től - jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség vasárnap.

A SANA egy katonai tisztviselőre hivatkozva közölte, hogy a Dzsebel Tardán (Tarda-hegy) elvesztett területek visszafoglalására indított offenzívában több tucat dzsihadistát öltek meg. A támadást a szíriai légierő gépei támogatták. Más források szerint az akcióban az orosz légierő is részt vett.

A hegy stratégiai jelentőségét az adja, hogy a Deir-ez-Zór város melletti, a kormányerők kezén lévő katonai légi támaszpontra néz. Ha a területet az Iszlám Állam ellenőrzi, tüzérségével akadályozhatja a repülőgépek felszállását.

Deir-ez-Zór tartomány szinte teljes egészét a dzsihadisták uralják, a szíriai kormányerők Deir-ez-Zór város repülőterén és környékén vannak jelen.  

Moszkva rendkívüli BT-ülést hívott össze

szíria reuter lead
Power és Csurkin nem hallgatta meg egymás beszédeit. Először az amerikai diplomata vonult ki az ülésteremből az orosz ENSZ-nagykövet felszólalásakor, hogy tájékoztassa az újságírókat, majd ezek után Csurkin sem volt kíváncsi Power mondandójára. Csurkin példátlannak nevezte az amerikai ENSZ-nagykövet viselkedését a BT rendkívüli ülésén.

Az amerikai hadsereg közben közölte: tévedésből vették célba a szíriai hadsereg állásait.

Moszkva korábban leszögezte: magyarázatot vár

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az egyelőre nem tisztázott támadás után azt mondta, hogy Oroszország "teljes és részletes" magyarázatot vár az amerikaiaktól. Moszkva a légicsapásokból "azt a borzalmas következtetést vonta le", hogy az Egyesült Államok oltalmazza az Iszlám Államot. "Amennyiben ez igaz, akkor az amerikai fél éppen emiatt nem egyezik bele a Szíriáról szóló amerikai-orosz megállapodások nyilvánosságra hozatalába" - mondta Zaharova. "Magyarázatot követelünk Washingtontól, hogy ez az ISIS-t támogató tudatos politika vagy tévedés" - firtatta Zaharova. Hozzátette, hogy a légicsapással Washington veszélybe sodort minden eddigi szíriai megállapodást, és nem akar vagy nem képes eleget tenni a válság rendezésében vállalt kötelezettségének, elhatárolni a terroristákat és a mérsékelt ellenzéktől.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom