Külföld

„Moszkva nem szorul külföldi hitelekre”

Putyin: Nem az orosz kormány szivárogtatta ki a demokraták levelezését

Az orosz elnök szerint országa nem akar beavatkozni az amerikai választásokba, a gazdaságának pedig most nincs szüksége külföldi hitelekre. Vlagyimir Putyin visszafogott optimizmussal nyilatkozott a szíriai rendezésről.

Abe Sindzó és Vlagyimir Putyin 20160903
Abe Sindzó és Vlagyimir Putyin. Békés megoldást keresnek (Fotó: Reuters - Kremlin)

Nem az orosz kormány áll amögött, hogy a WikiLeaks az amerikai Demokrata Párt szerveréről ellopott több ezer levelet hozott nyilvánosságra – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök abban az interjúban, amelyet a Bloombergnek adott a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórum üzleti konferencián. A kiszivárogtatott dokumentumok szerint a párt akadályozta Bernie Sanders elnökjelölt-aspiráns kampányát, hogy Hillary Clinton lehessen a demokraták elnökjelöltje. Putyin azt mondta, nem tudja, ki áll a hackertámadás mögött, de a lényeg amúgy is az, hogy a levelek tartalmát nyilvánosságra hozták. „Számít az egyáltalán, hogy ki törte fel az adatokat?” – vetette fel az orosz elnök, aki szerint nem szabad a nyilvánosság figyelmét elterelni a probléma lényegéről az elkövetők utáni kutatással kapcsolatos „apróságokkal”, s Oroszország állami szinten egyébként sem tesz ilyet soha.

Putyin tegnap találkozott Abe Sindzó japán miniszterelnökkel. A Japánnal fennálló területi vitáról elmondta, Oroszország hajlik a kompromisszumkötésre Japánnal, viszont nem hajlandó az érintett szigeteket – az orosz fennhatóságú Kuril-szigetcsoportnak a japán Hokkaido közelében fekvő négy szigetét – eladni vagy elcserélni. „Egy olyan megoldásról lehet szó, amellyel egyik fél sem érezné magát legyőzöttnek vagy vesztesnek” – tette hozzá.

A szíriai rendezéssel kapcsolatos amerikai–orosz közeledésről úgy fogalmazott: „Fokozatosan a helyes irányba tartunk. Nem zárható ki, hogy a közeljövőben megállapodhatunk valamiben, amit majd felmutathatunk a nemzetközi közösségnek.”

Az orosz államháztartás egészséges és képes finanszírozni a költségvetést „anélkül, hogy csatlakozna a hitel­piacokat megrohanó fejlődő országokhoz” – hangsúlyozta Putyin. Kijelentette, kormánya százmilliárd dolláros tartalékalappal rendelkezik, és a költségeket tekintetbe véve a hitelfelvétel most értelmetlen lenne. Az orosz készpénztartalék, beleértve két állami vagyonalap eszközeinek nagy részét, eléri a négyszázmilliárd dollárt, ami legalább fél évig fedezi az ország külkereskedelmi szükségleteit – tette hozzá Putyin. Az olajárról kifejtette, hogy Oroszországnak és az OPEC-nek – amelyek együtt a világtermelés felét adják – ésszerű lenne megállapodnia a termelés befagyasztásáról. Az euróövezet jövőjéről úgy vélekedett: nem zárható ki, hogy a zóna egy nap összezsugorodik, ha az erősebb tagok szorosabbra akarják zárni soraikat.


Ellenszankciókra számíthat Washington

A kölcsönösség alapján meghozandó ellenlépéseket helyezett kilátásba Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, miután az amerikai pénzügyminisztérium tovább bővítette a szankciókkal sújtott orosz vállalatok és magánszemélyek listáját. A csütörtökön kihirdetett újabb amerikai büntetőintézkedések ezúttal főleg azok ellen irányulnak, akik részt vesznek az oroszországi szárazföldet az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félszigettel összekötő híd építésében. Peszkov szerint a feketelista bővítése nem konstruktív lépés, és nem járul hozzá a problémák megoldásához. (ŐM)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom