Külföld

Moszkva és Peking megvétózta a Szíria elleni szankciók tervezetét

A washingtoni nagykövet elégedetlen

Oroszország és Kína kedden megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozattervezetét, amellyel a testület szankciókat akart kiróni Szíriára, amiért Damaszkusz vegyi fegyvereket vetett be a hat éve tartó konfliktusban.

A Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok által benyújtott határozattervezet ellen Kína, Oroszország és Bolívia szavazott, Kazahsztán, Etiópia és Egyiptom pedig tartózkodott.
Egy határozat elfogadásához kilenc támogató szavazat, illetve az szükséges, hogy az öt állandó tag - Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország - egyike se vétózza meg a tervezetet.         

Oroszország, amely összesen hét - Kína támogatásával  hat - Szíria elleni  BT-határozatot akadályozta meg, közölte: a tervezet  ártana az ENSZ égisze alatt a szíriai szemben álló felek között a múlt héten Genfben kezdődött béketárgyalásoknak.
A határozattervezet a vegyifegyver-támadásokban a gyanú szerint érintett 11 szíriai katonai parancsnokot és vezetőt, valamint 10 kormányszervezetet és vállalatot sújtott volna büntetőintézkedésekkel, és megtiltotta volna valamennyi ország számára helikopterek szállítását Szíriának. A nyomozók szerint ugyanis helikoptereket használtak a vegyifegyver-támadásokhoz. 
Az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) közös vizsgálata szerint a szíriai kormány a felelős három, 2014-ben illetve 2015-ben klórgázzal, az Iszlám Állam terrorszervezet pedig legalább egy mustárgázzal elkövetett támadásért.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a szavazás előtt néhány órával úgy vélte, hogy nem helyénvaló  szankciókat  kiróni Szíriára a tárgyalási folyamat kellős közepén, amelynek célja, hogy véget vessen a 2011 óta több mint 310 ezer ember életét kioltó konfliktusnak.

Szomorú nap ez a Biztonsági Tanács számára, amikor a tagjai mentségeket keresnek egy ENSZ-tagállam számára, amely saját  népét gyilkolja.  A világ kétségkívül veszélyesebbé vált az elutasítás után - hangsúlyozta a szavazás után Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet a Biztonsági Tanács ülésén. 
 A szavazás volt az első konfrontáció az ENSZ-ben Oroszország és az Egyesült Államok között, amióta a Moszkvával való kapcsolatok szorosabbra fűzését ígérő Donald Trump amerikai elnököt januárban beiktatták.
Vlagyimir Szafronkov helyettes orosz ENSZ-nagykövet "felháborítónak" nevezte a BT-ben Moszkva kapcsán tett kijelentéseket. A diplomata szerint a határozattervezet szerzői szándékosan választották a konfrontációhoz és helyzet súlyosbodásához vezető utat. 
"Ilyen feltételek mellett Oroszországnak "nem maradt más választása, mint blokkolni az adott határozat elfogadását, a szankciók listáját, amelyet az Egyesült Államok előző kormányzata által az év elején jóváhagyott hasonló amerikai listáról másoltak" - mondta a diplomata. 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom