Külföld

Moszkva bízik benne, tartós lesz a Hegyi-Karabahban elért béke

Folytatódni fognak az azeri-orosz egyeztetések

Oroszország meggyőződése, hogy a Hegyi-Karabahban elért tűzszünet tartós lesz, és bízik benne, hogy a térségben maradandó békét sikerül elérni - jelentette ki Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök, miután Bakuban Ilham Aliyev azeri elnökkel tárgyalt.

„A most elért tűzszünet tartós lesz és a feleknek módjuk lesz a tárgyalóasztalnál folytatni a rendezés megvitatását” - hangoztatta az orosz kormányfő.

Reményét fejezte ki, hogy a fegyvernyugvás eléréséért tett rengeteg erőfeszítés nem bizonyul hiábavalónak. Elmondta, hogy Moszkvát nagyon aggasztja a kialakult helyzet, mert mindkét országgal fenntartott kapcsolatai „rendkívül fontosak” számára.

„Oroszország Örményországnál és Azerbajdzsánnál nem kevésbé érdekelt abban, hogy ebben a térségben béke legyen. Azt szeretném, ha ezt mindenki megértené” - mondta.

Medvegyev bakui látogatása nem volt előre eltervezett, azt a vitatott hovatartozású terület miatt április 2-án kiújult harcok tették szükségessé. Az orosz miniszterelnök az azeri fővárosba Jerevánból érkezett, ahol Szerzs Szargszján örmény elnökkel és Hovik Abrahamján kormányfővel folytatott megbeszélést.

Folytatódnak majd az orosz-azeri egyeztetések

Dmitrij Medvegyev szerint Oroszország, mint az EBESZ minszki csoportjának és az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, elkötelezett az ENSZ szintjén megfogalmazott megközelítésnek. Kijelentette, hogy az orosz-azeri konzultációk mind a hegyi-karabahi konfliktus megoldásáról, mind a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről folytatódni fognak.

Aliyev azeri elnök kijelentette, hogy Azerbajdzsán pontosan betartja az április 5-én az azeri és az örmény vezérkari főnök által Moszkvában megkötött tűzszüneti megállapodást és ugyanezt elvárja Örményországtól is. Mint mondta, Baku elkötelezett híve a több mint két évtizede tartó tárgyalási folyamatnak, és visszautasította az örmény vádakat, melyek szerint hazája felelős a konfliktus újabb kiéleződéséért. Állítása szerint az azeri fél csak védekezett.

Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes, a kétoldalú kormányközi bizottság társelnöke Bakuban újságíróknak kijelentette, hogy Oroszország az érvényes szerződések értelmében folytatni fogja a fegyverszállításokat Azerbajdzsánnak, mint stratégiai partnerének.

A két ország 2010 és 2014 között egy sor szerződést kötött helikopterek, légvédelmi rakétarendszerek, páncélozott eszközök és tüzérségi fegyverek szállításáról, az orosz sajtóban megjelent értesülések szerint négymilliárd dollár értékben. Oroszország Örményországnak is ad el egyebek között páncélosokat, valamint kommunikációs és egyéb eszközöket.

 

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah az 1990-es évek elején - Örményország támogatásával vívott - véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól. Az 1994-ig tartó háborúban harmincezer ember veszítette életét, és százezrek kényszerültek menekülésre. A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta Hegyi-Karabah függetlenségét, de ezt egyetlen ország, még maga Örményország sem ismerte el. Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti a hegyi-karabahi enklávét, ahogy lényegében Örményország is. Az 1994 óta érvényes fegyvernyugvást mindkét oldalon rendszeresen megsértik.