Külföld

Mosoly és intelmek Romániának

Több száz kormányellenes tüntető várta az EU vezetőit Bukarestben a soros elnökség átadásának ünnepségén

Az Európai Unió vezetői szerint Romániának helye van a schengeni övezetben, a bukaresti belpolitikai harcoknak azonban nincs helyük az európai politikában.

Románia 20190112
A kormány és az ellene tüntetők is Európa-pártinak vallják magukat (Fotó: AFP - Daniel Mihailescu)

Az emberi jogok, a jogállamiság melletti kiállásra, a korrupció elleni harc folytatására, az európai alapértékek védelmére biztatták Romániát az Európai Unió vezető tisztségviselői csütörtökön Bukarestben, a román uniós elnökség hivatalos nyitórendezvényén az MTI tudósítása szerint. Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke románul mondott beszédében úgy fogalmazott, ugyanolyan eltökéltséggel védjék hazájukban és egész Európában a szabadságot, tisztességet, a közélet tisztaságát és a törvényességet, mint ahogyan 1986-ban a Steaua futballklub kapusa a Barcelona elleni döntőn kivédett négy büntetőrúgást, európai kupagyőzelemhez juttatva a román csapatot. Klaus Iohannis államfő a román uniós elnökség előtt álló kihívások közül a brit kilépést, a migráció kérdését és az Európa közvetlen szomszédságában lévő biztonsági kihívásokat emelte ki.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke szerint Románia már rég kiérdemelte, hogy a schengeni övezet tagja legyen. Hasonló véleményt fogalmazott meg másnap, Viorica Dancila román miniszterelnökkel közös bukaresti sajtóértekezletén Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is. Hangsúlyozta: minden kétkedőnek, köztük Mark Rutte holland miniszterelnöknek is világossá teszi a közeljövőben, hogy Románia megfelel az uniós feltételrendszernek. A luxemburgi politikus emellett arra kérte a román kormányt, kerülje el azt, hogy az ország belpolitikai nehézségei bármiféle árnyékot vessenek az európai politikára. „El kell végre oszlatni azokat az elképzeléseket, hogy »két Európa létezik« párhuzamosan egymás mellett, hogy áthidalhatatlan megosztottság nehezítené a tagországok együttműködését. A román elnökség és az uniós bizottság közös feladata, hogy ezt bebizonyítsák” – mondta. A sajtótájékoztatón Dancila reményét fejezte ki, hogy Románia előremutató egyeztetéseket fog vezeti, néhány kérdésben pedig konkrét eredményeket tud majd elérni az európai gazdaság fellendítése, a szociális felzárkózás, az uniós költségvetés, a migrációs kérdések, a szomszédságpolitika és a belső biztonság erősítésének tekintetében.

Az EU vezetőit csütörtökön több száz kormányellenes tüntető várta az ünnepség helyszínéül szolgáló Ateneul Roman (Román Athenaeum) koncertterem közelében, akik szintén a románok európai elkötelezettségét akarták demonstrálni a bukaresti kormány szerintük Európa-ellenes magatartásával ellentétben.

Az Adevarul hírportál felmérése szerint egyébként a románok egyharmada nem tudja, hogy országuk tölti be az EU soros elnöki tisztségét. 


Csíksomlyón tart szentmisét június elsején Ferenc pápa

A román elnöki hivatal és a Vatikán tegnap bejelentette, hogy Ferenc pápa május 31. és június 2. között Romániába látogat, Bukarest mellett Jászvásárra (Iasi), a romániai görög katolikusok szellemi központjának számító Balázsfalvára, valamint a csíksomlyói Mária-kegyhelyre is elmegy. Oláh Zoltán kanonok, a Gyulafehérvári Főegyházmegye pápalátogatás ügyében illetékes sajtóreferense a Magyar Távirati Irodának elmondta, a katolikus egyházfő június elsején szabadtéri szentmisét tart a csíksomlyói hegynyeregben. Mivel a pünkösdi búcsú idén egy héttel későbbre esik, magánbeszélgetésekben felmerült a két esemény összevonásának lehetősége, erről azonban még nem született döntés, amelynek meghozatalában Jakubinyi György érsek és a csíksomlyói ferencesek illetékesek. A főegyházmegye ezeréves történetében ez lesz az első pápai látogatás. (ŐM)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom