Külföld

Mogherini: Kuba blokádja nem megoldás

Az uniós biztos szerint a washingtoni szigorítás helyett szorosabb együttműködésre lenne szükség

Kuba blokád alatt tartása ellen érvelt szerdán Havannában Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Mogherini látogatásának célja, hogy az EU szorosabbra fűzze kapcsolatait Kubával, miközben Washington ismét megszigorította a kommunista vezetésű karibi szigetországgal szembeni politikáját. A Kubával szemben több mint fél évszázada bevezetett amerikai gazdasági embargó intézkedéseinek nagyobbik része törvénybe van vésve. Míg azonban Barack Obama előző amerikai elnök idején a szövetségi hatóságok enyhítettek bizonyos tilalmakon, Donald Trump jelenlegi elnök az enyhítések visszájára fordítását hirdette meg.
"Nem a blokád a megoldás. Az európaiak ezt számos alkalommal elmondták már amerikai barátainknak, és ezt az Egyesült Nemzetekben is megerősítettük" - mondta az uniós főképviselő Havannában a diákok és tanárok előtt tartott előadásában, kétnapos látogatásának első napján.
"Jól tudjuk, hogy a blokád egyetlen hatása az, hogy rontja a nők, férfiak és gyermekek életminőségét. A blokád idejétmúlt és törvénytelen" - tette hozzá.
Mogherini a tervek szerint kubai vezetőkkel is találkozik, Brüsszel nyilatkozata szerint annak érdekében, hogy "közös erővel, mielőbb megvalósítsák az EU és Kuba által a politikai párbeszédről és együttműködésről szóló megállapodást (PDCA).
Az megállapodás értelmében a felek olyan témákban folytatnak párbeszédet és együttműködést, mint az emberi jogok, a migráció, a kábítószerek és a jó kormányzás kérdése, valamint a kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése.