Külföld

Minszkben tárgyaltak a nomandiai négyek

Lavrov: Nem történt áttörés az egyeztetéseken

A normandiai négyek - Oroszország, Németország, Franciaország és Ukrajna - Minszkben találkoztak, hogyl az ukrajnai válság békés rendezés lehetőségéről tárgyaljanak, de egyelőre nem történt előrelépés a rendezésben.

Steinmeier: Nincs új útiterv a Minszk-2 végrehajtására

Nincs még kész az új "útiterv" a 2015. februári minszki tűzszüneti megállapodás végrehajtásához - közölte kedden Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a fehérorosz fővárosban. Steinmeier a normandiai négyek külügyminiszteri találkozóján vesz részt, ahol az ukrajnai válság békés rendezésének lehetőségéről tárgyalnak, arról, hogy elmozdulás történjék a "befagyott" konfliktusban.

A nap folyamán sajtóértesülések szerint Martin Sajdik, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elnökének ukrajnai különmegbízottja is csatlakozott a tanácskozáshoz, amelyre Ertugrul Apakant, az EBESZ ukrajnai missziójának vezetőjét, és helyettesét, Alexander Hugot is várják.

A dpa német hírügynökség kommentárja szerint ugyanakkor a fehérorosz fővárosban zajló tanácskozáshoz nem sok reményt fűznek.

Lavrov: nem történt áttörés a minszki tárgyalásokon

Nem történt áttörés a normandiai négyek külügyminisztereinek találkozóján - közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden Minszkben. "A munka folytatódni fog" - mondta Lavrov újságíróknak a tanácskozást követően. "Semmilyen áttörést nem sikerült elérnünk ma. De már azt is pozitívnak tartom, hogy nem kérdőjelezték meg az állam- és kormányfők október 19-i megállapodását" - mondta Lavrov. Rámutatott, hogy még a biztonság és a politikai reformok terén sem sikerült a következő lépésekről egyezségre jutni.

Lavrov emellett elmondta, hogy a tanácskozáson nem tárgyaltak fegyveres EBESZ-misszió telepítéséről a kelet-ukrajnai válság térségébe. A munka folytatódni fog mind a normandiai formátumban, mind a kontaktcsoport keretében (ez utóbbiban Oroszország, Ukrajna és az EBESZ képviselői vesznek részt) - tette hozzá. Ugyanakkor kiemelte: döntés született arról, hogy a kontaktcsoport - utoljára augusztusban ülésező - gazdasági ügyekkel foglalkozó alcsoportja újra felvegye munkáját.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, aki külön nyilatkozott, kijelentette: Oroszország a tanácskozások egyik kulcselemét sem fogadta el. Hozzáfűzte: Kijev és Moszkva közt alapvető véleménykülönbségek vannak arról, hogy mit tartalmazzon a békéhez elvezető "útiterv". Klimkin kijevi hírforrások szerint az orosz agresszió újabb bizonyítékaként a minszki találkozón bemutatta egy orosz drón, azaz pilóta nélküli repülőgép fotóját, illetve annak Ukrajna fölötti repülési útvonalát. A külügyminiszter a Twitter közösségi internetes portálon közzétett kommentárjában hozzáfűzte, hogy az Orlan-10 típusú drón az oroszországi Jejszk városából indult. Hangsúlyozta, hogy az ukrán-orosz határ lezárása nélkül nem szűnnek meg a Donyec-medencében a fegyveres provokációk az ukrán fegyveres erőkkel szemben. Ismételten azzal vádolta meg Oroszországot, hogy nem teljesíti a minszki megállapodásokban vállalt kötelezettségeit.

Ayrault: Nehéz a tárgyalás

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a minszki megállapodások minden elemét meg kell valósítani. "Hatalmas mennyiségű munkát kell még elvégezni. Bármilyen nehéz a párbeszéd, de nem szakadt meg" - tette hozzá. "A mai tárgyalások ismét nagyon nehéznek bizonyultak" - állapította meg Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, aki egyben "fontosnak és megkerülhetetlennek" nevezte a tanácskozást. Annak a véleményének adott hangot, hogy a nemzetközi vöröskereszt segíthetne a fogolycserében az év végéig. Hozzátette: Franciaország és Németország azon lesz, hogy előrevigye a minszki tűzszüneti megállapodások végrehajtását.

Az orosz küldöttség egyik forrása közölte, hogy Lavrov Steinmeierrel külön is egyeztet. Mielőtt a fehérorosz fővárosba indult volna, a német külügyi tárca vezetője bejelentette: Lavrovval Szíriáról, különösen pedig az aleppói helyzetről is szeretne tárgyalni.