Külföld

Mindent eldöntő csatára készülnek Donyeckben

Egyszerre négy települést támad az ukrán hadsereg, sok szeparatista menekül

Végső összecsapásra készül az ukrán hadsereg az ország keleti részében fekvő Donyeckben, a haderő közlése szerint a hétfői nap döntő lehet a terület egészének visszafoglalására, ahogy mondták, sikerült elvágni Donyecket a másik, oroszbarát felkelők ellenőrzése alatt lévő várostól, Luhanszktól.

Egyszerre négy ponton támadták az ukrán terrorellenes hadművelet katonái a kelet-ukrajnai szeparatista városokat hétfőn, és elfoglalták azt az útvonalat is, ahol a fegyverek érkeznek az oroszpárti városokba. Az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács arra szólította fel Donyeck és Luhanszk lakóit, hogy a lehető leggyorsabban hagyják el lakhelyüket.donyeck tankA tisztségviselő beszámolt arról, hogy az ukrán fegyveres erők körbezárták a Luhanszk megyei szeparatisták ellenőrzése alatt álló Krasznij Lucs városát, amely Donyeck megye határán, egy fontos közlekedési csomópontnál fekszik.

Liszenko beszámolója szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt napokban egyszerre négy felől támadták a szeparatistákat: a megyeszékhelyeknél, Donyecknél és Luhanszknál, valamint Alcsevszk-Szahanov, illetve Torez-Sznyizsne irányban. A szóvivő közölte, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok komoly veszteségeket szenvedtek, ugyanakkor konkrét adatokat nem hozott nyilvánosságra. Liszenko állítása szerint a kelet-ukrajnai szeparatisták mellett harcoló orosz zsoldosok körében pánikhangulat uralkodik, tömegesen dezertálnak.

"A terrorellenes erők éjjel-nappal folyamatosan támadják a terroristákat, hogy megakadályozzák őket erőik átcsoportosításában" - magyarázta. Kijev terroristáknak nevezi a kelet-ukrajnai szakadárokat.

A LAKÓNEGYEDEKET CÉLOZZÁK

ház donyeck
Közben Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva hétfőn azt mondta, hogy mostanra 50 ezer főre nőtt a "terrorellenes hadműveletben" részt vevők létszáma.

A szóvivő megjegyezte ugyanakkor, hogy az utóbbi időben már kevesebb haditechnikával látja el Oroszország a szakadárokat, mint korábban. Szavai szerint folytatódik viszont és mindennapossá vált az ukrán légtér Oroszország általi megsértése. Az elmúlt egy nap alatt öt alkalommal hatoltak be orosz drónok, azaz pilóta nélküli repülőgépek Oroszországból Ukrajna légterébe.

RÖPÜLNEK A BOMBÁK, RETTEG A LAKOSSÁG

"A bombák elől bújkálunk, mi más elől? Gránátok röpködnek körülöttünk, mindenütt. Az emberek egymás után halnak meg. Mennyien haltak meg már Donyeckben? Borzalmas ez." – mondta egy idős asszony.

A szünet nélküli harcok miatt a régióban élők ezrei kényszerültek elhagyni otthonaikat. A Szlovjanszk melletti Szvatogorszkban lévő kempingben több mint százan húzták meg magukat

A kelet-ukrajnai válság áprilisi kezdete óta legkevesebb 1500 ember halt meg a harcokban. Százezrek menekültek el otthonukból, sokan közülük Oroszország területére mentek át.

TROLIBUSZT ZÚZOTT ÖSSZE EGY TANK

A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok harckocsival összezúztak egy trolibuszt Luhanszk megyei Krasznodon városában. Az előzetes értesülések szerint a trolibusz vezetője életét vesztette, az utasok közül sokan megsérültek.

Ezt Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője közölte hétfői kijevi sajtótájékoztatóján.

NEM SIKERÜLT MEGÁLLAPODNI

A múlt hétvégén Szergej Lavrov orosz külügyminiszter fegyvernyugvást sürgetett. "A kelet-ukrajnai lakosság humanitárius megsegítését lehetővé tévő tűzszünet nem csupán lehetséges, de egyenesen elengedhetetlen" - hangsúlyozta. Előzőleg szombaton Olekszandr Zaharcsenko, a donyecki szakadárok önhatalmúlag kikiáltott "népköztársaságának" "miniszterelnöke" azt mondta, hogy készek a tűzszünetre. Liszenko viszont vasárnapi sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy eddig a szeparatisták a gyakorlatban semmit sem tettek a tűzszünet érdekében.

Hétfőn pedig Zaharcsenko donyecki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a szakadárok hamarosan, két-három napon belül nagyszabású ellentámadásba mennek át az ukrán hadsereggel szemben.

Forrás: 5.ua, RT, euronews, Reuters