Külföld

Minden körülmények között és minden esetben tilos a halálbüntetés kiszabása

Az Európai Unió és az Európa Tanács elítéli az olyan kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódot, amely ellentétes az élethez való joggal

Az Európai Unió és az Európa Tanács minden körülmények között és minden esetben határozottan elítéli a halálbüntetést, mert sérti az emberi méltóságot, és olyan kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódot jelent, amely ellentétes az élethez való joggal - jelentette ki az Európai Unió (EU) külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és az Európa Tanács (ET) főtitkára kedden.

Federica Mogherini és Thorbjorn Jagland a halálbüntetés elleni európai és világnap alkalmából kiadott közös nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy a halálbüntetés kiszabása és végrehajtása megindokolhatatlan, elrettentő hatása nem bizonyított, és a bírói tévedéseket visszafordíthatatlanná teszi.

Arra emlékeztettek, hogy az EU és az ET valamennyi tagállama eltörölte a halálbüntetést. A halálbüntetés jogszabályi vagy gyakorlati alkalmazásának eltörlése az Európa Tanácsba való felvétel előfeltétele, továbbá az Európai Unió Alapjogi Chartája, valamint az emberi jogok európai egyezménye a halálbüntetés abszolút tilalmát írja elő.

A politikusok nyilatkozatukban felszólították az összes olyan országot, amely még alkalmazza a halálbüntetést, hogy a függőben lévő halálbüntetéseket módosítsák börtönbüntetésre, és minden esetben biztosítsák, hogy a fogva tartási körülmények összeegyeztethetők legyenek az emberi méltósággal.

Kijelentették, a nemzetközi joggal összhangban ahol létezik halálbüntetés, ott sem szabad ezt a büntetési formát kiskorúakon, várandós nőkön, illetve mentális zavarban szenvedő vagy értelmi fogyatékossággal élő embereken végrehajtani. Ezen kívül nem fogadható el a halálbüntetés alkalmazása gazdasági bűncselekmények miatt elítéltek, valamint olyanok esetében, akik önvédelem közben oltják ki támadójuk életét. A tagországoknak továbbá tartózkodniuk kell az olyan országok drogpolitikáinak támogatásától, ahol a kábítószerrel összefüggő bűncselekmények halálbüntetéssel sújthatók - húzták alá.

A két intézmény tagállamainak tenniük kell azért, hogy a többi országban kiszabott halálbüntetés alkalmazásában akár közvetett módon is közreműködjenek. Ilyen lehet például olyan intézkedések elfogadása, amelyek megakadályozzák a kivégzésekhez felhasználható eszközök kereskedelmét. Mindezért az Európa Tanács és az Európai Unió továbbra is előmozdítja a halálbüntetéshez és a kínzáshoz használt eszközök kereskedelmének beszüntetésére irányuló globális együttműködést - tették hozzá.