Külföld

Migránscunami fenyegeti Európát

Fokozódó káoszhoz, új bevándorlási útvonalak kialakulásához vezethetnek a Balkánon zajló, egyre gyakoribb határlezárások

Nem csökken, sőt kifejezetten növekszik az Európába érkező illegális bevándorlók száma. Idén alig két hónap alatt lépte át migránsok száma a százezret, míg tavaly ez fél esztendő alatt következett be.

Leszbosz 20160224
A görögországi Leszbosz szigetéhez szüntelenül érkeznek a bevándorlók gumicsónakjai (Fotó:  Csudai Sándor)

Százezernél több migráns érkezett az év eleje óta Európába - derül ki a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) által kedden közzétett adatokból. Az IOM adatai arról tanúskodnak, hogy 97 325 ember ért partot Görögországban, Olaszországba pedig 7507 migráns érkezett. Átkelés közben 410 ember fulladt a tengerbe, a legtöbben, 321-en az Égei-tengeren, a török és a görög partok között lelték halálukat. 2015-ben egymilliónál több menedékkérő érkezett Európába.

Itayi Viriri, a IOM szóvivője rámutatott, hogy idén alig két hónap alatt lépte át az érkezők száma a százezret, míg tavaly ez csak a nyáron, jú­liusban történt meg. A görög hatóságok elmondása szerint az érkezők 48 százaléka Szíriából jön. A migránsok 25 százaléka afgán, 17 százaléka pedig iraki. Az IOM úgy tudja: februárban 26 ezer ember lépte át a görög-macedón határt.

Görögország bejelentette tiltakozását a Bécsben szerdán tartandó nyugat-balkáni konferencia ellen, mert az ország nem kapott meghívót a találkozóra, amelynek témája a migrá­ciós válság lehetséges megoldásai lesznek. A montenegrói miniszterelnök bejelentette, ha a környező országok lezárják a határokat, Podgorica is ezt fogja tenni.

Athén szerint Macedónia Ausztria „felbujtására” zárta le a Görögországgal közös határát az afgán migránsok előtt, és csak irakiakat és szíriaiakat enged át. A szerdára tervezett megbeszélést Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter és Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter hívta össze, hogy a balkáni migrációs útvonal érintett országaival tárgyaljanak. Az osztrák fővárosba várják Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Koszovó, Horvátország, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Szlovénia külügyi és belügyi tárcavezetőit. Ha nem áll meg az Európába irányuló bevándorlási hullám Görögországban, akkor azt a Nyugat-Balkánon kell megállítani - vélekedett Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök.

Ugyanakkkor ahogy Montenegró, úgy Bosznia-Hercegovina is attól tart, hogy a migránsok új útvonalán találhatja magát. Mivel a balkáni útvonalon fekvő országok - elsősorban Macedónia, Szerbia és Horvátország - egyre szigorúbban szűrik a Közel-Keletről érkezőket, nem kizárható, hogy újabb útvonalak jelennek meg.

A görög rendőrség felszámolt kedden egy menekülttábort a macedón határnál lévő idomeni vasúti átkelőnél, és megkezdte a migránsok visszaszállítását Athénba. Mintegy 900 bevándorlót buszokkal szállítanak vissza az ország belsejébe. Olyan emberekről van szó, akik nem Szíriából és nem is Irakból érkeztek Európába, így menekültként való besorolásuk nem automatikus. Kedden újabb 1250 bevándorló érkezett Pireuszba a görög szigeteken át Törökországból, míg hétfő késő este 1200 társuk érte el a kikötőt. A görög hatóságok további menekültek érkezésére számítanak. Az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Filippo Grandi Leszbosz szigetén tett keddi látogatásán figyelmeztetett, hogy a balkáni útvonalon zajló, egyre gyakoribb határlezárások „káoszhoz és zavarhoz vezethetnek” Európában. Grandi szerint az ilyen megoldások miatt megnövekedhet a zöldhatáron keresztül érkezők száma.


Röviden
Elmarasztalta Ausztriát a kvóták miatt az Amnesty International

- Az osztrák kormány megsérti az emberi jogokat, nem tartja be a törvényeket és megszegi a nemzetközi jogot is - közölte az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet ausztriai tagszervezetének vezetője kedden az osztrák menekültpolitikát értékelve. Heinz Patzelt Bécsben tartott sajtótájékoztatóján aláhúzta: a genfi menekültügyi egyezmény nem valamiféle „ködös szociális elképzelés”, hanem olyan nemzetközi és európai jogalap, amely Ausztriában is kötelező érvényű. Az ausztriai szervezet vezetője kijelentette: a menekültügyi egyezmény nem ismer sem felső korlátot, sem napi kvótát, és nem tartalmaz olyan fogalmakat, mint „biztonságos származási ország”, valamint „biztonságos harmadik ország”, ahova „vissza lehet küldeni az embereket, mint egy pingponglabdát”.

- Belgium ideiglenesen visszaállítja az ellenőrzést a Franciaországgal közös határán annak érdekében, hogy megakadályozza az észak-franciaországi Calais-ban kialakult és jelenleg felszámolásra váró táborban tartózkodó migránsok esetleges beáramlását az országba - jelentette be a belga kormány kedd délután. Már hétfő este fokozták az ellenőrzést a határ térségében, ezt azonban erősítik és 250-290 rendőrt vezényelnek ki. A fokozott ellenőrzés addig tart, ameddig csak szükséges.

- ManManuel Valls francia miniszterelnök szerint humánus megoldást kell találni az észak-franciaországi Calais-ban illegálisan kialakult, de a hatóságok által eddig megtűrt sátortábor déli részén, amelynek a felszámolását szerdán kezdték volna meg a hatóságok. A lille-i közigazgatási bírósághoz benyújtott kereset miatt ez azonban egyelőre nem kezdődhet meg. „Módszeresen, a kellő időt biztosítva ürítjük ki a tábort, mert nem fogadhatjuk el azokat a szörnyű körülményeket, amelyek között a migránsok élnek, ez méltatlan” - mondta szerdán a kormányfő az RTL rádióban.  

- A német kormány felszólított tizenhét - többségében észak-afrikai országot, hogy fogadják vissza azon állampolgáraikat, akiket a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) menedékkérelmük elutasítása után jogerősen Németország elhagyására kötelezett - írta kedden a Die Welt című német lap. A kormányt főleg az észak-afrikai országok magatartása nyugtalanítja, ezért a héten Thomas de Maizière belügyminiszter vezetésével magas rangú delegáció látogat a térségbe.

- A szlovén parlament rendkívüli ülésén több mint kétharmados többséggel engedélyezte a hadsereg ideiglenes bevetését az ország határain, és rendőrségi jogosítványokkal történő felruházását a migránsáradat irányítása érdekében.