Külföld

„Mi az oka annak, hogy gyermekeink azonnal fegyverhez nyúlnak, ha valamilyen problémával találják szembe magukat”?

Az Egyesült Államokban évente átlagosan 54 iskolai lövöldözés történik - Szerdán egy washingtoni iskolában lőtte le diáktársát egy fiú, hármat pedig megsebesített

Lelőtte egy osztálytársát egy diák, másik hármat pedig súlyosan megsebesített szerdán egy Washington állambeli iskolában. Ozzie Knezovich megyei seriff úgy fogalmazott a tragédia utáni sajtótájékoztatón, hogy alaposan meg kell vizsgálni, "mi történik a társadalmunkban, mi az oka annak, hogy gyermekeink azonnal fegyverhez nyúlnak, ha valamilyen problémával találják szembe magukat". Az Egyesült Államokban 2012 óta átlagosan évente 54 iskolai lövöldözés történik. Megdöbbentő esetek, megdöbbentő adatok következnek.

shooting
Forrás: everytownresearch.org) 
A tragédia a Spokane város közelében lévő Rockford általános iskolájában történt. A túlélő áldozatokat kórházban ápolják, egyikük sincs életveszélyben.

A lövöldöző diáknál két pisztoly volt, mindkettőt használni akarta, de az egyik elakadt. Ekkor az egyik megcélzott diák kérlelőre fogta, ám a lövöldöző a másik fegyverből leadott lövésével azonnal leterítette. Ezután az iskola biztonsági őreinek sikerült lefogniuk a támadót.

Sajtótájékoztatóján Ozzie Knezovich megyei seriff nem kívánta felfedni az elkövető kilétét, csak annyit mondott, hogy fiúról van szó, s a vélhető motívumokról sem nyilatkozott. Leszögezte azonban: "szerencsére, az egyik fegyver elakadt, mert ha ez nem így lett volna, a tragédia még több áldozattal végződik".

Hangsúlyozta, hogy alaposan meg kell vizsgálni, "mi történik a társadalmunkban, mi az oka annak, hogy gyermekeink azonnal fegyverhez nyúlnak, ha valamilyen problémával találják szembe magukat".

Az Egyesült Államokban 2012 óta átlagosan évente 54 iskolai lövöldözés történik.

Florida State University

2014. november 20-án a Florida State University-n tüzet nyitott az egyetem volt hallgatója, Myron May, megsebesítve ezzel három embert. A tanulókat és a dolgozókat azonnal figyelmeztették a veszélyes szituáció miatt. Egy felvétel megörökítette, ahogy a könyvtárban ragadt, ijedt tanulók várják, hogy megoldódjon a vészhelyzet.

Egy weboldal azonnali riasztást osztott meg, és arra intette az egyetem campusán tartózkodókat, hogy mielőbb keressenek biztos fedezéket. A rendőrség időben lépett közbe, felszólították az ámokfutót, hogy adja meg magát, ám a férfi tüzet nyitott, és életét vesztette, amikor a rendőrök viszonozták azt.

A lövöldözés oka egyelőre nem ismert. Több, mint háromszáz tanuló tartózkodott a könyvtárban, onnan is lehetett hallani az eldördülő lövéseket. Ezeket az embereket később figyelmeztette a rendőrség, hogy a lövöldöző a könyvtárban volt, ezért átvizsgálják a területet.

A 21 éves Jason Derfuss épp a könyvtárban tartózkodott, mikor meghallotta a lövést, ám azt nem vette észre, hogy ő volt az egyik célpont. Később posztolt egy fotót a Facebook oldalára, amelyen a golyó által átlyukasztott könyve látható.

„Kora este lövöldözés volt az egyetemen, épp akkor hagytam el a könyvtárat. Nem vettem észre, hogy az ámokfutó engem vett célba. A lövést nem éreztem. Körülbelül másfél méterre állt tőlem, nem talált el, csak a táskámat és azon keresztül a könyveimet. Csak három órával később vettem észre, hogy a könyveim mentettek meg, amik felfogták a lövést. Az igazság az, hogy ma majdnem meghaltam, de Isten közbelépett” - írta a közösségi oldalon az egyetemi hallgató.

Marysville Pilchuck High School

2014. október 24-én a Seattle melletti Marysville-ben nyitott tüzet társaira egy diák, öten megsebesültek. A helyszínen életét vesztette egy lány, valamint a tettes is. Két nappal később a kórházban meghalt egy 14 éves diáklány is, valamint egy szintén 14 éves társa, Shaylee Chuckulnaskit. A lány egy hétig lebegett élet és halál között.

A támadót egy tanár fékezte meg. Dulakodás alakult ki közöttük, és egyelőre nem világos, hogy a támadó eközben öngyilkossági szándékkal vagy véletlenül sütötte el fegyverét és meghalt.

Columbine High School

"Hát nem baromi jó, hogy végre megadják a nekünk kijáró tiszteletet?" - teszi fel a kérdést Eric Harris, kezében egy lefűrészelt csövű puskát szorongatva abban a videóban, amit társával, Dylan Klebolddal készített pár héttel azelőtt, hogy végrehajtották pokoli tervüket. Az egyik legnagyobb hatású és legtöbb áldozatot követelő tengerentúli iskolai mészárlás Colorado államban, a Denvertől mindössze húsz mérföldre fekvő Columbine városában történt 1999. április 20-án.

A településről elnevezett gimnáziumban két tizenéves diák, Eric Harris és Dylan Klebold fegyveres ámokfutásában tizenkét diákot és egy tanárt ölt meg, valamint megsebesítettek huszonegy embert, végül öngyilkosok lettek.

harrisEric Harris és Dylan Klebold az ámokfutás közben Harris és Klebold népszerűtlen diákok voltak. Gyakori célpontjai voltak az erőszakoskodó diákoknak, sokat csúfolták, bántották őket. Arra kényszerítették őket, hogy másokat terrorizáljanak. Ericnek volt egy weboldala is, amin gyűlölködő kifejezésekkel illette a littletoni embereket. Haragja különösképpen a diákok és tanárok ellen irányult. A diákok azt állították, hogy a két fiú gyakran „viccelődött” azzal, hogy még megbosszulják, amiért sokszor gúnyolták őket. Tanáraik szerint Dylan és Eric állandóan dühösek, depressziósak voltak, és különösképpen érdeklődtek a nácizmus iránt. Szüleik azt állították, hogy sosem kaptak semmiféle visszajelzést fiaik rossz viselkedéséről.

A columbine-i középiskolai mészárlás azért is kapott igen nagy sajtóvisszhangot, mert az Egyesült Államok történelmében, viszonylag rövid időn belül, ez már a második véres iskolai ámokfutás volt, tehát lényegében ez hívta fel a hatóságok figyelmét a problémára, amely azóta már igazi jelenséggé nőtte ki magát.

Virginia Tech

A 2007. április 16-án, a Virginia Tech egyetemen történt, 32 ember halálát követelő mészárlás volt az eddigi legtragikusabb iskolai eset. Az elkövető a 23 éves Cso Szjunghuj (Cho Seung-Hui), az egyetem dél-koreai diákja. Cso Szjunghuj megölte exbarátnőjét és annak új szeretőjét az Ambler Johnston Hall kollégium egyik szobájában, majd visszatért a saját szobájába, alaposan felfegyverkezett és hagyott maga után egy üzenetet, mielőtt elindult a Norris Hall felé. Cso a CNN szerint azt írta az üzenetben, hogy "Ti okoztátok ezt nekem!". Hogy kikre gondol, az nem egyértelmű.

csoCso Szjunghuj A támadás során a West Ambler Johnston kilencszáz fős kollégiumában a fegyveres férfi két személyt lőtt le. A diákok ekkor értesítették a rendőrséget, ahova két és fél órával később újabb segélyhívás érkezett, ezúttal a több előadóteremnek otthont adó Norris Hall nevű épületből. Az első bejelentésre a helyszínre érkező rendőrök és kommandósok lezárták a kollégiumot, ám nem rendelték el az egyetem kiürítését, annak ellenére, hogy a lövöldöző elmenekült a helyszínről. Emiatt sokan felelőtlenséggel vádolják a hatóságokat, mondván nem lett volna szabad kizárni annak a lehetőségét, hogy a támadó ismét lecsap. Amikor pedig az újabb lövések eldördültek, a közvetlen közelben tartózkodó rendőrök először képtelenek voltak bejutni az iskolaépületbe, mivel annak több ajtaját leláncolva találták. Minden valószínűség szerint a lövöldöző akarta a menekülés útját elzárni az épületben tartózkodók elől. A rendőrség ezt látva betörte az egyik ajtót, és a második emeletre sietett, ahonnan a lövéseket hallotta. Mire felértek, a támadó harminc személyt lőtt le, majd végzett magával.

A támadás során az épületben lévő diákok az ablakokon ugráltak ki, hogy a lövöldöző elől elmeneküljenek. Alec Calhoun harmadéves hallgató beszámolt arról, hogy éppen mechanika-órájuk volt, mikor a szomszédos teremből dörrenéshez hasonló hangot hallottak, ami olyan volt, mint egy óriási kalapács hangja. Ezt sikoltozások követték, és mikor rájöttek, hogy lövéseket hallanak, csoporttársaival az ablakot törték be és ezen kiugorva próbáltak menekülni. A fiú úgy emlékszik, hogy ő nyolcadikként vagy kilencedikként, egyben utolsóként ugrott ki. Egy bokorban landolt, és elszaladt. A hátramaradt diákokat lövések érték, a mögötte álló két fiú nem élte túl a támadást. A fiú azt is elmesélte, hogy mikor az ablakon mászott ki, hátratekintett, és látta a tanárát, amint az hátul maradt, hogy elállja az ajtót. A hetvenöt éves, holokauszttúlélő izraeli professzorral a fegyveres végzett.

Newtown, Sandy Hook általános iskola

2012 decemberében a húszéves Adam Lanza húsz kisgyereket – tizenkét kislányt és nyolc kisfiút –, valamint hat felnőttet lőtt agyon a connecticuti Newtown Sandy Hook általános iskolájában, azután magával is végzett. Áldozatai mindegyike három-tizenegy lövést kapott. A meggyilkolt gyermekek hat- és hétévesek voltak. A rendőrség szerint Lanza sokkal több embert készült megölni, de végül öngyilkos lett, feltehetően a szirénázva kiérkező rendőrautók közeledése miatt. Az eddigi vizsgálat szerint az iskolában a négy lőfegyverrel felszerelt ámokfutó több száz lövést adott le áldozataira. A helyszínen hat olyan tárat találtak, amelyek mindegyikébe harminc lőszer fér.

sandyMenekülnek a kisiskolások Newtownban Megerősítették azt is, hogy Lanza első áldozata az anyja volt, akit ámokfutása előtt a közös otthonukban négyszer fejbe lőtt az ágyában. Nancy Lanza a rendőrség szerint lelkes fegyvergyűjtő volt, aki gyakran járt célba lőni a fiaival. A vérengzésnél használt fegyvereket – egy Sig Sauer és egy Glock pisztolyt, valamint Bushmaster .224 M4 katonai gépkarabélyt – Lanza az anyjától vette el, miután megölte őt. Adam Lanza kitűnő tanuló volt, osztálytársai és szomszédai zárkózottnak, de rendkívül okosnak tartották. Bátyja, Ryan Lanza (mivel öccsénél az ő iratait találták meg, először őt hitték az elkövetőnek) azt mondta a hatóságoknak, hogy testvére személyiségzavarokkal küszködött, és az édesanyjával élt együtt. Egy nyomozó szerint Lanza Asperger-szindrómában szenvedett, ami az autizmus enyhébb formája. A betegség egyik jellemzője a szociális válaszkészség hiánya, a beteg ugyanakkor magas fokú intelligenciával rendelkezhet. Egy az AP-nek nyilatkozó pszichológus szerint Lanza érzéketlensége ezzel a betegséggel állhat összefüggésben.

Lehetetlen megrajzolni a tipikus iskolai gyilkos profilját

Az amerikai nemzetbiztonsági hivatal 2002-ben 41 iskolai lövöldözés elkövetőit megvizsgálva megkísérelte megrajzolni a tipikus iskolai gyilkos profilját, ám arra az eredményre jutott, ez nem lehetséges, az egyetlen közös ismertetőjel, hogy szinte mindannyian fiúk voltak. A további kutatások sem szűkítették le lényegesen a kört - James McGee, a baltimore-i rendőrség vezető pszichológusa szerint többek között csonka családból származó, büntetlen előéletű, átlagos intelligenciájú diákok az elkövetők, akik könnyen férnek fegyverhez. 

Az amerikai iskolák az esetek után biztonsági kamerákat, beléptetőrendszereket vezettek be, biztonsági hívórendszereket építettek ki. A másik fontos következmény, hogy a tanárok és a diákok sokat tanultak arról, hogyan kell kezelni vészhelyzeteket, ma már nem érne olyan felkészületlenül egy iskolát a támadás, mint 1999-ben. A harmadik fontos következmény pedig, hogy a rendőrség taktikát váltott az ilyen esetekben. Columbine-ban a régi receptet követték, először körbevették és lezárták az iskolát, és csak később hatoltak be. Azóta ezt felváltotta az "aktív fegyveres protokoll", melynek lényege, hogy egy kisebb (optimális esetben négyfős) csoport mindenáron megállítja a fegyverest - ha kell, haldokló gyerekek mellett haladnak tovább, hogy teljesítsék az elsődleges célt, a fegyveres semlegesítését.

golyóálló

„A média a hibás”

Morgan Freeman színész a newtown-i iskolai mészárlás kapcsán adott hangot felháborodásának. Freeman szerint nem véletlenül következnek be sorozatosan az ilyen és ehhez hasonló esetek, hiszen a média az első nagy visszhangot kiváltó columbine-i vérengzés óta kiemelten kezeli ezeket a szörnyűségeket; évről évre videókban elemzi, hogyan zajlottak a lövöldözések, mik lehettek az elkövetők indítékai, milyen pszichológiai problémák állhatnak a háttérben. Portrékat készítenek a tinédzserekről, akik a tömegmészárlásokat végrehajtották, megismerjük a családi környezetüket, a naplóbejegyzéseiket, mindent, ami közelebb vihet a tragédiák indítékaihoz.

Mint azt Freeman kifejti: Dylan Klebold és Eric Harris (a columbine-i mészárlás elkövetői) mindenki számára ismert nevek, ugyanakkor az áldozatokról kevesebb szó esik. "Meg tudnánk-e nevezni akár egy columbine-i áldozatot? S hogy miért egy iskolában? Miért gyerekekkel végeztek? Mert így egészen biztos, hogy Amerika legkegyetlenebb szörnyetegeiként könyveljük el őket, nem pedig senkikként" – mondja az Oscar-díjas színész. 

Freeman felháborítónak tartja, hogy a média, a közösségi oldalak és a videómegosztók is a gyilkosok arcaival vannak tele, arról nem is beszélve, hogy ezek a tartalmak bárki, akár gyerekek számára is elérhetők.

golyóálló

Golyóálló takaró iskolások számára

Az USA-ban az elszaporodott esetek miatt különleges óvintézkedést tettek: golyóálló takarókat gyártanak, kimondottan iskolások számára. Több iskolában is kötelezővé akarják tenni, a kérdés már csak az: ki fog érte fizetni, a takarók darabja ugyanis 1000 dollár.

Az államok iskoláiban több helyen is védelemre szolgáló "pánikszobákat" hoztak létre, de rájöttek, hogy ezek nem voltak elég hatékonyak: a gyerekeknek fel kell keresnie a termet, ez a hatalmas pánikban akár lehetetlen művelet is lehet, ráadásul ki tudja, hogy valóban biztonságot nyújt-e.

A golyóálló takaró egy kisebb diákot akár teljes egészében véd hátulról történő támadás esetén, földre vetve pedig elég jól "beburkolhatják" magukat a gyerekek. A felcsatolható takaró a tervezők szerint a fegyverek legtöbbjének, kilencven százalékának ellenáll.