Külföld

Merkel szerint Amerika leírta magát

Kiutasítják Németországból az amerikai titkosszolgálatok képviselőjét

A német szövetségi kormány az amerikai kémbotrány miatt kiutasítja az amerikai titkosszolgálatok berlini képviselőjét.

Ezt Clemens Binninger, a szövetségi parlament (Bundestag) titkosszolgálatokat ellenőrző bizottságának kormánypárti (CDU) elnöke jelentette be csütörtökön Berlinben.

Az intézkedés előzménye, hogy Németországban lelepleztek két,  amerikaiaknak kémkedő német állampolgárt, és hónapok óta megterheli a két ország viszonyát az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által Németországban végzett lehallgatások ügye.

Steffen Seibert kormányszóvivő nyilatkozatot adott ki, amely szerint a német hatóságok "Németország elhagyására szólították fel az amerikai titkosszolgálatoknak az Egyesült Államok nagykövetségén dolgozó képviselőjét". Az intézkedés összefüggésben áll a német szövetségi ügyészség folyamatban lévő vizsgálatával, valamint az amerikai titkosszolgálatok németországi tevékenysége kapcsán hónapok óta felmerült kérdésekkel, amellyel összefüggésben a német parlament vizsgálóbizottságot állított fel - áll a nyilatkozatban, amely szerint mindezt a német szövetségi kormány "nagyon komolyan veszi".

"Németország számára elengedhetetlen, hogy állampolgárainak biztonsága és külföldi katonai missziói érdekében szoros és bizalmi együttműködést folytasson nyugati partnereivel, különösen az Egyesült Államokkal. Ehhez azonban kölcsönös bizalom és nyitottság szükséges. A szövetségi kormány erre továbbra is kész, és ugyanezt elvárja legszorosabb partnereitől is" - fejeződik be a nyilatkozat.

Merkel Obama
Forrás: dpa, MTI