Külföld

Merkel: Nem tőlünk függ Athén sorsa

A görög válság ügyében az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsának, az eurócsoportnak kell döntenie – véli a német kancellár

Megnyugtató bejelentést a csőd szélén álló Görögország számára nem tett Angela Merkel német kancellár, miután tegnap hivatalában fogadta Alekszisz Cipraszt. A görög miniszterelnök további párbeszédeket szorgalmazott.

Merkel 20150324
Angela Merkel és Alekszis Ciprasz Berlinben. Nem a németek fújják az iramot (Fotó: Reuters - Hannibal Hanschke)

Bemutatkozó látogatásra Berlinbe érkezett tegnap Alekszisz Ciprasz görög kormányfő. Az adósságválság 2009-ben történt elmélyülése óta az athéni miniszterelnökök a beiktatásuk után jóval hamarabb látogattak el a német fővárosba, mint Ciprasz. Ez azzal magyarázható, hogy Athén és Berlin viszonyában feszültségek keletkeztek a görög kormányfő pártja, a Sziriza erősen németellenes választási kampánya, a válságkezelés eddigi módszerének elutasítása és a jóvátételi követelések ügyének a kormánypolitika szintjére emelése miatt.

Megbeszélésük után a német kancellár bejelentette: nem Berlin dönt a görög államadósság-válság kezelésének ügyében. Ciprasszal közösen tartott sajtótájékoztatóján Merkel hangsúlyozta, hogy Németország csak egy az euróövezet 19 tagállama közül, a görög válság kezelését szolgáló nemzetközi hitelprogram és a hozzá kapcsolódó reformok ügyében pedig a hitelező intézmények ajánlása alapján az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsának, az eurócsoportnak kell döntenie. Ciprasz a tájékoztatón kiemelte, hogy csak párbeszéd révén lehet a nehézségeket kezelni. Egymással és nem egymásról kell beszélni, és „jobban meg kell értenünk egymást” – mondta a radikális baloldali görög kormányfő.

Ciprasz még elutazása előtt levélben arra figyelmeztette a német kancellárt, hogy lehetetlenné válhat már a következő hetekben lejáró görög adóssághányad törlesztése is, ha az EU nem folyósít valamilyen rövid távú pénzügyi segítséget. A Financial Times londoni üzleti napilap birtokába jutott levélben Ciprasz azt írta, hogy kormánya választásra kényszerülhet: vagy hitelkötelezettségeit törleszti, vagy a rászorultak szociális juttatásait fizeti. „Arra kérem önt: ne engedje, hogy egy kisebb mértékű pénzáramlási problémából és bizonyos mértékű intézményi tehetetlenségből komoly baj váljék Görögország és Európa számára” – írta Ciprasz.

Londoni elemzőházak nem csupán Görögország adósságtörlesztési képességét, hanem euróövezeti tagságának fenntarthatóságát is megkérdőjelezték.

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági elemzőház, a Capital Economics erről összeállított legújabb tanulmánya szerint most már 50 százaléknál nagyobb a valószínűsége Görögország távozásának az euróövezetből.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom