Külföld

Merénylet áldozata lett Oroszország ankarai nagykövete

Andrej Karlovot hátba lőtték - Lelőtték a szolgálaton kívüli rendőr támadót - Erdogan beszélt Putyinnal+VIDEÓ

Oroszország ankarai nagykövete ellen merényletet követtek el. A diplomata belehalt a hétfő esti támadásba. A gyilkos merényletnek az volt a célja, hogy megakadályozza a Törökország és Oroszország közötti kapcsolatok normalizálását - jelentette ki hétfői videoüzenetében Recep Tayyip Erdogan. Hasonló hangnemben nyilatkozott az orosz elnök is: Vlagyimir Putyin azt mondta, a nagykövet meggyilkolása provokáció volt, amelynek célja az orosz-török kapcsolatok megrontása és a Moszkva azon törekvésének kisiklatása volt, hogy Ankarával és Teheránnal közösen megoldást találjon a szíriai válságra. Putyin elrendelte az orosz nagykövetségek védelmének megerősítését. Hangsúlyozta, Moszkva pontosan meg akarja tudni, hogy ki áll a merénylet mögött. 

Az ankarai orosz nagykövet elleni gyilkos merényletnek az volt a célja, hogy megakadályozza a Törökország és Oroszország közötti kapcsolatok normalizálását - jelentette ki hétfői videoüzenetében Recep Tayyip Erdogan.

A török államfő megismételte a külügyminisztérium korábbi álláspontját, miszerint az orosz nagykövet ellen elkövetett gyilkos merénylet célja az orosz-török kapcsolatok aláásása  volt. Hozzátette azonban: "Azok, akik kárt akarnak okozni Oroszországhoz fűződő viszonyunkban, kudarcot vallanak majd". 
Erdogan elmondta: alkalma volt beszélni orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal, akivel egyetértettek abban, hogy ez az akció valóban provokáció volt. A török elnök leszögezte: "Oroszországhoz fűződő kapcsolataink fontosak számunkra, akárcsak az egész térség számára". Egyúttal hitet tett az Oroszország iránti szolidaritás mellett, amit szerinte az aleppói evakuálás során sikerült bizonytani is. Elmondta: Putyinnal megállapodott abban, hogy a jövőben a két ország közötti szolidaritást és az együttműködést a terrorizmus elleni küzdelem terén a korábbiaknál is szorosabbra kell fűzni. 
Erdogan kifejtette azt a véleményét is, miszerint ezt a merényletet a török nép és a török állam elleni cselekménynek tekinti.

Putyin: A provokáció célja az orosz-török viszony megrontása volt

Az ankarai orosz nagykövet meggyilkolása provokáció volt, amelynek célja az orosz-török kapcsolatok normalizálódásának aláásása és a Moszkva azon törekvésének kisiklatása, hogy Ankarával és Teheránnal közösen megoldást találjon a szíriai válságra - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este Moszkvában.

Putyin elrendelte az orosz nagykövetségek védelmének megerősítését. Hangsúlyozta, Moszkva pontosan meg akarja tudni, hogy ki áll a merénylet mögött. 
Közölte, hogy az orosz Nyomozó Bizottság a gyilkosság nyomán büntetőeljárást kezdeményezett. A testület felhatalmazást kapott arra, hogy felállítson egy csoportot, amely Ankarában a török hatóságokkal együtt részt vesz majd az ügy felderítésében.
Mint mondta, erről telefonon állapodott meg Erdogannal. "Tudnunk kell, hogy ki irányította a gyilkos kezét" - jelentette ki.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő közölte, hogy a két vezető megállapodott a két ország diplomáciai képviseletei őrizetének megerősítéséről. Szívai szerint az orosz elnök utasításba adta, hogy a török féltől garanciát szerezzenek a Törökországban működő orosz képviseletek biztonságára.

Putyin a szóvivő szerint a merénylettel kapcsolatban Szergej Lavrov külügyminiszterrel, Szergej Nariskinnal, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SzVR) és Alekszandr Bortnyikovval, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) vezetőjével folytatott megbeszélést. 

Putyin közölte, hogy a "harci posztján" meggyilkolt Andrej Karlov nagykövetet posztumusz állami kitűntetésben fogja részesíteni. Az elnök mélységes együttérzéséről biztosította az általa személyesen is ismert diplomata hozzátartozóit.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök a Facebookon közölte, hogy Oroszország nem hagyja megtorlatlanul a merényletet, A követ meggyilkolása a kormányfő szerint súlyos bűncselekmény, amely túllépett a civilizált kapcsolatok keretein. 

Moszkvában egyébként kedden Oroszország, Törökország és Irán külügy- és védelmi miniszteri tanácskozást tart a szíriai rendezésről. Mevlüt Cavusoglu, a török diplomácia vezetője a megbeszélések előestéjén az orosz fővárosban együttérzését fejezte ki a nagykövet meggyilkolása miatt és úgy vélekedett, hogy a bűncselekmény a kétoldalú kapcsolatok ellen irányult. Megerősítette, hogy Moszkva és Ankara közös bizottságot állít fel a történtek felderítésére és leszögezte, hogy a bűnösöket felelősségre fogják vonni. 

oroszkövet2_576
Erdogan felhívta Putyint

Recep Tayyip Erdogan török elnök a merénylet után felhívta Vlagyimir Putyin orosz államfőt - jelentette a CNN Türk. 

Törökország moszkvai nagykövetsége eközben mély sajnálatát fejezte ki Karlov halála miatt. A török diplomáciai misszió közleményében hangsúlyozta, hogy "az embertelen tragédia" abban az időszakban  következett be, amikor Oroszország és Törökország között szoros együttműködés van kialakulóban. "Mélységesen együttérzünk az orosz néppel. Ez a mi közös fájdalmunk és veszteségünk" - húzta alá a közlemény.

Oroszország, Törökország és Irán védelmi és külügyminiszterei a tervek szerint kedden megbeszéléseket  folytatnak Ankarában Szíria jövőjéről. Leonyid Szluckij orosz parlamenti képviselő közölte:  a megbeszéléseket a merénylet ellenére a terveknek megfelelően megtartják.

Napközbeni mélyponton az orosz rubel és a török líra
Napközbeni mélypontra került az orosz rubel és a török líra a dollárral szemben a halálos merényletet hírére. Röviddel 19 óra után 3,5320 líra ért egy dollárt, percekkel a merénylet előtt, 17.10 órakor 3,5017 lírán jegyezték a dollárt. A rubel is gyengült a dollárral szemben. A merénylet előtt, 17.10 órakor 61,80 rubel ért egy dollárt. Innen napon belüli csúcsra, 62,07 rubelre erősödött a dollár, amely percekkel 19 óra után 61,88 rubelen állt.

 Szakértő: A támadó Ankara és Moszkva közeledését is meg akarta állítani 
Az ankarai merénylet Törökország és oroszország közeledést is meg akarta állítani - mondta Hóvári János, Magyarország volt ankarai nagykövete az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában. 

A szakértő rámutatott: holnap kezdődnek a felek között tárgyalások a szíriai helyzetről, a merénylő pedig meg akarhatta akadályozni, hogy Ankara és Moszkva együttműködése a térségben tovább fejlődjön. 
Arról is beszélt, hogy a napokban fejeződik be az Aleppo körül zajló csata, amelynek során a Szabad Szíriai Hadsereget és a vele kapcsolatban levő különböző alakulatokat Asszad elnök és az orosz hadsereg alakulatai iráni egységekkel együtt legyőzték. 
A több százezer halottra, menekültre és magára a harcra emlékeztetett a merénylő, akinek terrorista tettére nincs magyarázat - jelentette ki. 
Magát a támadást Hóvári János a török biztonsági szolgálat borzalmas nagy hibájának nevezte. Hozzátette: Törökországban a nyári puccskísérlet óta különböző belső ellentétek vannak, azóta sok embert leváltottak, és ennek következtében a török biztonsági szolgálatok "nincsenek a helyzet magaslatán". Úgy vélte: ezért fizetett nagy árat az orosz nagykövet.

Objektum doboz

Forrás: Daily Mail, Guardian, Independent, MTI

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom