Külföld

Megtámadták az ENSZ-missziót Maliban

Az akciónak több halálos áldozata van

Megtámadták az ENSZ erőit a Mali északi részén fekvő Timbuktuban, az összetűzésben két feltételezett terrorista felrobbantotta magát, valamint további két támadó és egy mali katona meghalt - számoltak be pénteken a mali hadsereg forrásai.

A Timbuktu déli körzetében lezajlott támadás a délutáni órákban befejeződött, azonban a katonaság a lakosság védelme érdekében folytatja a járőrözést és a terület átfésülését - közölte a mali katonai műveletek parancsnoka.
Az előzetes információk szerint 6-7 merénylő által elkövetett támadásban további három mali katona megsebesült.
A parancsnok hozzátette, hogy aprólékosan előkészített, kettős merénylet történt, amelyet az ENSZ Maliban állomásozó missziójának (MINUSMA) nigériai kontingense ellen követtek el. 
A magas rangú katonai tisztségviselő közleményében az olvasható, hogy a szélsőségesek egyik járműve eltorlaszolta az utat a mali erők előtt, majd az autóban ülő terroristák felrobbantották magukat a MINUSMA tábora előtt. Ezt követően egy második jármű érkezett a helyszínre, amelyből a támadók lőni kezdtek. 
A lövöldözés néhány órán keresztül tartott az egykori La Palmeraie szálloda környékén, ahol a MINUSMA egyik bázisa található.
A MINUSMA nigériai rendőri kontingense néhány nappal korábban kezdte meg áttelepülését egy másik ENSZ-misszió telephelyére, így a kéksisakosok többsége már nem tartózkodott a támadás helyszínén.
Mali északi részét 2012 márciusában iszlamista lázadók szállták meg, és az év végéig az ellenőrzésük alatt tartották, céljuk a központi kormány megdöntése volt. Egy francia vezetésű hadművelettel űzték ki őket onnan, de a fegyveres konfliktus nem szűnt meg, és az ott maradt francia csapatok az ENSZ-erőkkel szövetségben azóta is próbálják stabilizálni az országot.