Külföld

Megsemmisítette az összes kabuli szavazatot az afgán választási bizottság

Biztonsági és szervezésbeli problémák miatt 400 szavazókörzetben egy nappal később voksoltak

Megsemmisítette az októberi afganisztáni parlamenti választásokon leadott összes kabuli szavazatot a független választási panaszbizottság (IECC) - jelentette be csütörtökön a testület szóvivője.

Alireza Róháni a döntést ismertetve közölte, hogy a testület 25 indokot hozott fel erre, kezdve a súlyos választási csalásoktól egészen a választási bizottság számlájára írható hibákig. A fővárosban széles körben elkövetett csalások és szavazattokkal való manipulálások ártottak a voksolás átláthatóságának és hitelességének, és az összes ottani voks érvénytelenítéséhez vezettek - mondta Róháni sajtótájékoztatóján.

Kabulban mintegy 2767 panasz érkezett be a testülethez.

Október 20-án Afganisztán 34 tartománya közül 32-ben tartottak parlamenti választást. Biztonsági és szervezésbeli problémák miatt 400 szavazóhelyiségben egy nappal később voksoltak, Kandahár tartományban pedig egy héttel kellett elhalasztani a szavazást a tartományi rendőrfőnök ellen elkövetett halálos merénylet miatt. A régóta halogatott választáson több mint 2500 jelölt versengett a parlament alsóházának 249 képviselői helyéért.

A független választási bizottság (IEC) eddig tartomány előzetes eredményeit tette közzé.

Afganisztánban ez volt a harmadik parlamenti választás a tálibok hatalmának megdöntése, 2001 óta, de az első olyan, amelyet az afgán hatóságok teljes mértékben önállóan szerveztek és szavatolták a voksolók biztonságát. Párhuzamosan tartományi választásokat is tartottak a hozzávetőleg 34 millió lakosú országban. A választások idején a tálibok több támadást követtek el, mind bármelyik korábbi választáson, hogy meghiúsítsák a parlament megválasztását. Az ENSZ összesítésébe az szerepelt, hogy 56 ember életét oltották, és 379 embert sebesítettek meg.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom