Külföld

Megfosztották ukrán állampolgárságától Miheil Szaakasvilit

Az indoklás szerint a volt georgiai államfő szándékosan hamis adatokat közölt vagy hamisított dokumentumokat terjesztett elő

Petro Porosenko ukrán elnök rendelete alapján megfosztották ukrán állampolgárságától Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzót és Georgia egykori államfőjét - közölte az ukrán bevándorlási hivatal az internetes felületén szerdán.

"Az ukrán államfő rendelkezett az állampolgárságától való megfosztásról" - derült ki a nyilatkozatból. A hatóság közlése szerint minderre azért került sor, mert Szaakasvili szándékosan hamis adatokat közölt vagy hamisított dokumentumokat terjesztett elő.

A bevándorlási hatóság szerint hozzájuk az ügyészség adta be a Szaakasvilire vonatkozó anyagokat, amelyeket feldolgozva az ukrán elnök mellett működő, állampolgársági kérdéseket kezelő bizottsághoz terjesztettek fel. Az alkotmánynak megfelelően az államfő jogkörébe tartozik döntést hozni az állampolgárságtól való megfosztásról a szóban forgó bizottság javaslatai alapján - tette hozzá a hivatal.

Nem áll szándékában elhagyni Ukrajnát - jelentette ki a volt georgiai elnök a Novaja Gazeta című orosz napilapnak még az ukrán állampolgárságáról tett hivatalos bejelentés előtt. Az újság kérdésére, hogy mit fog tenni egy számára negatív döntés esetén így felelt: "Semmit". "Itt fogok ülni Kijevben, nincs probléma. Állampolgárság nélkül leszek Kijevben" - tette hozzá a 2015 decemberében georgiai állampolgárságától is megfosztott Szaakasvili.

Szaakasvili Új erők mozgalma nevű pártjában korábban úgy fogalmaztak: amennyiben megerősítést nyer vezetőjük ukrán állampolgárságtól való megfosztása, úgy ez azt fogja számukra jelenteni: Petro Porosenko államfő elődje szellemében az alkotmányellenesség útjára lépett, hogy bármi áron megtarthassa hatalmát.    

Szaakasvili 2004 és 2013 között volt Georgia államfője. 2013-ban távozott - gyakorlatilag száműzetésbe - külföldre, 2015 májusában megkapta az ukrán állampolgárságot, 2016 novemberéig pedig a dél-ukrajnai Odessza megye kormányzói tisztségét látta el. A tbiliszi hatóságok röviddel a hivatalba lépését követően, 2015 decemberében megfosztották georgiai állampolgárságától. Szaakasvili és Porosenko elnök között időközben azonban megromlott a viszony, ami ahhoz vezetett, hogy a georgiai politikus tavaly novemberben lemondott tisztéről, majd pártot alapított Új erők mozgalma néven, és előre hozott választásokat akart kikényszeríteni Ukrajnában.