Külföld

Megfosztottak állampolgárságától egy dzsihadistát Dániában

A török származású férfi Szíriában harcolt az Iszlám Állam oldalán

Egy dán bíróság pénteken megfosztotta dán állampolgárságától azt a 25 éves egykori pizzériatulajdonost, akit tavaly elítéltek, mert az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet oldalán harcolt Szíriában.

A dán-török kettős állampolgár férfi a perben tagadta, hogy a dzsihadisták oldalán harcolt, de elismerte, hogy régebben pékként dolgozott a terrorszervezet számára Szíriában. A helyi média beszámolója szerint a vádlott Dániában született és ott is nőtt fel. A férfit eredetileg hétéves börtönbüntetésre ítélték (útlevelét viszont megtarthatta), amiért 2013-ban csatlakozott a terrorszervezethez, mely - a vád szerint - különböző támadások végrehajtásával bízta meg őt Szíria-szerte. Az ügyészek akkor fellebbeztek az ítélet ellen. A vádlott ügyvédje a dán TV2-nek elmondta, hogy védence fellebbezést nyújt be a mostani - másodfokú - ítélet ellen is.

Tavaly a dán legfelsőbb bíróság szintén megfosztott dán állampolgárságától egy dán-marokkói kettős állampolgárságú könyvkereskedőt, akit terrorizmusra való felbujtásban találtak bűnösnek.

Inger Stojberg integrációs és lakáspolitikáért felelős miniszter csütörtökön az illegális bevándorlókat alkalmazó vállalkozások bejelentésére kérte az állampolgárokat. Mint mondta, "kifejezetten ösztönözni szeretné" a dánokat, hogy lépjenek kapcsolatba a hatóságokkal, ha valami szokatlant tapasztalnak például egy olyan vendéglátóipari egységnél, ahol sokan nem beszélnek dánul. Stojberg a kérését azzal indokolta, hogy "a rendőrség képtelen minden egyes pizzéria hátsó helyiségét ellenőrizni".

A dán tv2 televíziós csatorna nemrég az országban gyaníthatóan illegálisan élő emberek számának növekedéséről számolt be. Adatai szerint 2015-ben 877-en, 2016-ban pedig 1348-an tartózkodtak illegálisan Dánia területén.