Külföld

Megérkezett az új amerikai nagykövet

Pozitív irányt kaphat a magyar-amerikai politikai párbeszéd + KÉPGALÉRIA

Colleen Bradley Bell az Egyesült Államok új budapesti nagykövete hétfőn délután megérkezett állomáshelyére.

Colleen Bradley Bell 576 érkezése
Colleen Bradley Bell az Egyesült Államok új budapesti nagykövete a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Mögötte André Goodfriend (Fotó: Illyés Tibor, MTI)

A nagykövetet a kormány nevében Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára fogadta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Colleen Bradley Bell, akinek nagyköveti kinevezését tavaly decemberben szavazta meg az amerikai szenátus, nem nyilatkozott a sajtónak. Az államtitkár korábban közölte, a diplomatát "nagy szeretettel és nyitottsággal várjuk", hangsúlyozva, hogy érkezésével új lendületet, új, pozitív irányt kaphat a magyar-amerikai politikai diskurzus. Megjegyezte, a politikai nehézségek nem nyomják rá a bélyegüket a gazdasági kapcsolatokra, amelyek kiválóak és fejlődnek. A kormányzatnak tíz egyesült államokbeli céggel van stratégiai megállapodása, az ötven legnagyobb amerikai multinacionális cég közül mintegy negyven jelen van az országban, az elmúlt egy évben pedig közel megduplázódott a két ország közötti kereskedelmi kapcsolat magyar többlete.

A KKM sajtóosztálya úgy tájékoztatta a sajtót, hogy az amerikai diplomáciai képviselet vezetője szerdán adja át megbízólevelét a köztársasági elnöknek, Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön este fogadja vacsorán.

Magyar nyelvleckéket vett

Az új nagykövetnek elhúzódó kinevezése miatt már volt ideje felkészülni a posztra, de ebben természetesen a washingtoni külügyminisztérium is segítette. A hivatalos protokollban ugyanis az is szerepel, hogy hogy mielőtt az új nagykövet elutazik az őt fogadó országba, külön oktatáson vesz részt, amelyen mindenről tájékoztatják, amire szüksége lehet. Külön érdekesség, hogy nyelvet is kell tanulniuk, Washington ugyanis elvárja, hogy azok a nagykövetek, akik korábban még nem jártak a fogadó országban, kezdő nyelvkurzuson vegyenek részt, amelyet a külügyminisztérium szervez nekik. Coleen Bell tehát minden bizonnyal megtanult néhány egyszerűbb magyar kifejezést, mielőtt Budapestre repült.

Forrás: MTI, origo