Külföld

Megduplázódott a Liga olasz kormánypárt támogatottsága

Ezzel maga mögé utasította a másik kormánypártot, az Öt Csillag Mozgalmat

Az áprilisi választások óta megduplázódott a Matteo Salvini vezette Liga olasz kormánypárt támogatottsága, amely 17 százalékról 34-re nőtt, ezzel maga mögé utasította a másik kormánypártot, az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) - mondta Molnár Anna Olaszország-szakértő az M1 aktuális csatornán kedden.

Az olasz Öt Csillag Mozgalom kizárta a szélsőjobboldallal közös frakció lehetőségét az EP-ben
Az euroszkeptikus, populista M5S a bevándorlásellenes Ligával közösen alakított kormányt májusban Olaszországban, az EP-ben pedig a Szabadságjogok és Demokrácia Európája Mozgalom (EFDD) nevű képviselőcsoport második legnagyobb tagja az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) után.

Még kérdéses, hogy a jövő évi EP-választások után melyik frakcióba fognak beülni a párt képviselői. Az Öt Csillag Mozgalom tavaly megpróbált belépni a liberális csoportba (ALDE), a csatlakozási kérelmét azonban elutasították.
"Nem lehet kétség afelől, hogy a mozgalom soha nem fog közös frakcióban ülni Marine Le Pennel" - közölte sajtótájékoztatóján Fico a francia radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) vezette Nemzet és Szabadság Európája (ENF) frakcióra utalva, amelynek a Liga is tagja.
Az olasz képviselőház elnöke elmondta, hogy minden frakció vezetőjével találkozni szeretnének majd, mielőtt meghozzák a döntésüket.
A friss felmérések a szélsőjobboldali és euroszkeptikus erők megerősödését vetítik előre a jövő májusi EP-választáson, az elemzők szerint ugyanakkor még így sem számíthatnak többre ezek a pártok a parlamenti helyek 20 százalékánál.

Jelenleg a költségvetés megtervezése az első számú téma Olaszországban és az, hogy a kormánypárt betartja-e ígéreteit, például az alapjövedelem bevezetésével kapcsolatban - fűzte hozzá.

A szakértő azt mondta, egyelőre nem lehet tudni, hogy Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettes nyilatkozatának eleget téve lezárja-e az ország az összes repülőterét abban esetben, ha Németország charter járatokkal vissza akarná szállítani az Olaszországban regisztrált menedékkérőket.

Olaszországba 2014 és 2018 között körülbelül 600 ezer illegális bevándorló érkezett, pontos adat nincs arra vonatkozóan, hogy ebből hányan jutottak el Németországba - tette hozzá.

Elmondta: nem ez lenne az első eset, hogy Matteo Salvini migrációs politikájával vitát generálna az unióban, hiszen a tagállami konszenzus ellenében az olasz kikötőket is lezárta az illegális bevándorlókat szállító hajók elől.

Molnár Anna kiemelte: a Liga az eddiginél sokkal határozottabb és agresszívebb politikai kommunikációt folytatott és ez a támogatottságában meglátszik.