Külföld

Megállapodás az Iszlám Állammal

Japán és Jordánia igent mondhatott a dzsihádistákkal való fogolycserére

Feltehetőleg megegyezett Japán és Jordánia az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel a japán újságíró és a jordán vadászpilóta szabadon engedéséről, cserébe a hatvan ember életét követelő robbantás miatt Jordániában halálra ítélt iraki nőért.

Goto Kendzsi 20150129
Goto Kendzsi iszlamisták által készített fotója látható a japán főváros utcáin villódzó képernyőkön (Fotó: Reuters - Yuya Shino)

A jordániai kormány kész elengedni a fogságában lévő, iraki származású Szajida ar-Risávit, cserébe az Iszlám Állam nevű szélsőséges csoport által tavaly decemberben túszul ejtett jordániai pilótáért – közölte tegnap a jordániai tájékoztatási miniszter. Bár Mohamed al-Momani a szélsőségesek fogságában lévő másik túszról, a japán Goto Kendzsiről nem tett említést, több médium, köztük az Rt.com nevű hírportál arról számolt be, hogy Japánnak szintén sikerült egyezséget kötni a terroristákkal.

Meg nem erősített hírek szerint az iraki terroristanőt egy másik iraki börtönbe fogják átszállítani, ahol majd a dzsihádistákkal elcserélik a túszokra. A cserét ugyanakkor egyelőre hivatalos források nem erősítették meg. „Nincs olyan információm, amiről most beszélhetnék” – közölte szerda délelőtt a jordán fővárosban tartózkodó Jasuhide Nakajama japán külügyminiszter-helyettes.

Az Iszlám Állam kedden még azzal fenyegetőzött, hogy 24 óra múlva (japán idő szerint szerda este) megöli másik japán túszát és a fogságában lévő jordániai pilótát, ha követelése nem teljesül. Korábban a terrorszervezet kétszázmillió dollár váltságdíjat követelt a két japán fogoly életéért cserébe, de a fogságba esett egyik túszt, Jukava Harunát már kivégezték a terroristák.

„A helyzet súlyos, de álláspontunk változatlan, és továbbra is arra kérjük a jordániai kormányt, hogy segítsen mielőbb kiszabadítani Goto Kendzsit” – mondta Abe Sindzó japán miniszterelnök szerdán.

A még feltehetően életben lévő japán túsz megmentéséért édesanyja, Isido Dzsunko szerdán olvasta fel újságírók előtt a japán miniszterelnöknek címzett levelét, melyben arra kéri, hogy működjön együtt a jordániai hatóságokkal a tárgyalások alkalmával fia életben maradásának érdekében.