Külföld

Matteo Renzi jövőjéről szavaz Olaszország

A vasárnapi referendum kudarca a miniszterelnök lemondásával járhat, rekordot döntött a külföldi szavazók részvételi aránya

Nem csupán a törvényhozási rendszer átalakításáról szól a vasárnap megtartandó referendum Olaszországban, az urnákhoz járulók többsége számára ugyanis a népszavazás egyúttal véleménynyilvánítás Matteo Renzi miniszterelnökről és kabinetjéről.

Olaszország 20161203
Bizonytalan az igen szavazatok sikere (Fotó: Reuters - Tony Gentile)

A kétkamarás parlamenti rendszer módosításáról szavaznak Olaszországban a december 4-én esedékes alkotmányos népszavazáson. A Matteo Renzi miniszterelnök kabinetje által kitűzött parlamenti és választási reform egyik mérföldköve a most esedékes referendum, amelyen az igenek győzelmével megszüntethetik a szenátus törvényhozói hatáskörét, tagjainak számát az eddigi 315-ről százra csökkentenék, a felsőházat pedig az olasz tartományok küldötteinek gyűlésévé alakítanák át. A kormány a törvényhozás munkájának felgyorsítása, a parlamenti költségek csökkentése, valamint az olasz politikai rendszer stabilitása érdekében érvel az igenek mellett, míg az ellenzők szerint a törvényhozási reformok a demokrácia csorbulásához és hatalomkoncentrációhoz vezetnek. „Az alkotmányos reform egy átverés, ami az országot önkényuralmi rendszerré alakítaná” – mondta korábban az utóbbi hónapokban legnépszerűbbé vált politikai erő, az 5 Csillag Mozgalom egyik vezetője, Luigi Di Maio.

Az állampolgároknak egyetlen kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolniuk: a hosszú és összetett kérdés lényegében a második világháború óta kétkamarás parlamenti rendszer átalakítását tartalmazza. A népszavazás érvényessége nem függ a részvételi aránytól: ha az igenek győznek, az alkotmányos reformok életbe lépnek, ha a nem szavazatok lesznek többségben, az olaszok elutasítják a Renzi-kormány szorgalmazta reformokat. A népszavazás az utolsó lépést képviseli a Renzi-kormány által 2014-ben elindított alkotmányos reform bevezetésében, amelyet végső olvasásban a parlament felsőháza tavaly, alsóháza pedig idén április 12-én már megszavazott. Nem kétharmados többséggel, ezért az alkotmány módosításához a referendumra is szükség van.

A kezdetben igazán csak a jogtudósok által értett és sokak számára érdektelennek tűnő népszavazás a 2014-ben választások nélkül kormányra került Matteo Renzi politikai diadalmenete csúcspontjának ígérkezett. A népszavazást az év elején még többségben támogatók tábora azonban őszre megcsappant, és az utolsóként közölt közvélemény-kutatások már a nemek előnyét mutatták, miközben a megkérdezettek egynegyede bizonytalannak vallotta magát. Renzi ezért hangsúlyozta, hogy a referendum nem róla és a kormány értékeléséről szól, hanem az ország működőképességét kívánja növelni. Bejelentette viszont, hogy a nemek győzelme esetén nem kíván a helyén maradni.

A referendum kudarca és Matteo Renzi lemondása esetén az államfő, Sergio Mattarella akár előre hozott választásokat is kiírhat, valószínűbb azonban, hogy a parlamentben meglevő kormánytöbbséget új - talán szakértői - miniszterelnökre bízza a 2018-as választásokig. Az sem kizárt, hogy ismét Matteo Renzit kéri fel kormányalakításra.

A külföldi olaszok részvételi aránya egyébként minden előrejelzést meghaladt, hiszen negyven százalékuk leadta voksát levélben a vasárnapi alkotmányos népszavazás előtt - jelentette a La Repubblica című olasz napilap honlapja pénteken. A külföldön élő és dolgozó olaszok levélszavazása csütörtök délután zárult le. A részvételi arány rekordnak számít, mivel soha ennyien nem szavaztak a külföldi olaszok közül. Mint írták, ez felülmúlja a külföldi szavazatokban bízó miniszterelnök legoptimistább várakozásait is.

A legutóbbi közvélemény-kutatá­sok azt jelezték, hogy vasárnap a nemek kerülnek fölénybe, az olaszok elutasítják Matteo Renzi reformcsomagját. A kormányfő lemondása azonban elemzők szerint könnyen politikai káoszt vonhat maga után: egyrészt Olaszországban is megnyílna az út az euroszkeptikus 5 Csillag Mozgalom felemelkedése előtt, másrészt pedig a gazdasági és piaci folyamatok is még instabilabbá válhatnak.