Külföld

Martin Schulz kapja jövőre a Károly-díjat

A nemzetközi díjat az európai egyesítésben kiemelkedő érdemeket szerző személyneknek ítélik oda

Az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz kapja jövőre a Károly-díjat - jelentette be szombaton a díj alapítója, Aachen városa.

Az elismerés odaítéléséről döntő bizottság indoklása szerint a német szociáldemokrata politikus az európai demokrácia "kiemelkedő képviselője", aki nagy érdemeket szerzett az Európai Unió demokratikus legitimációjának és parlamentarizmusának megerősítésében.

Hozzátették, hogy Martin Schulz nemcsak az Európai Parlament, hanem az Európai Unió egésze érdekében tevékenykedik, és munkássága "fontos impulzus" az európai egység eszméjének megvalósulásához. 

Martin Schulz a Twitteren reagált az döntésre, bejegyzése szerint a díj nagy megtiszteltetés számára és különleges jelentőséggel bír, mert Aachen térségéből származik.

A Nagy Károly frank császárról (747-814) elnevezett nemzetközi díjat az európai egyesítésben kiemelkedő érdemeket szerző személynek vagy intézménynek ítélik oda 1950 óta minden évben. Az idén Herman van Rompuy, az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács előző elnöke kapta az elismerést. A korábbi kitüntetettek között van például Tony Blair volt brit kormányfő és Bill Clinton volt amerikai elnök, illetve Horn Gyula külügyminiszter (1990) és Konrád György író (2001).


Forrás: MTI