Külföld

Manfred Webert megválasztották az EPP csúcsjelöltjévé

Kovács Zoltán: Manfred Weber megválasztásával a Néppárt összezárt

Manfred Webert, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát választotta meg csütörtökön az Európai Néppárt (EPP) úgynevezett csúcsjelöltjévé az Európai Bizottság elnöki posztjára a pártcsalád helsinki kongresszusán.

Kovács Zoltán: Manfred Weber megválasztásával a Néppárt összezárt
Kovács Zoltánt csütörtök este az M1 aktuális csatornán arról kérdezték, hogy Manfred Webert, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát választották meg a nap folyamán az Európai Néppárt (EPP) úgynevezett csúcsjelöltjévé az Európai Bizottság elnöki posztjára a pártcsalád helsinki kongresszusán.

Kovács Zoltán azt mondta: Európa és az Európai Unió (EU) "lelke", lényegének legfontosabb eleme, hogy nemzetekből áll. Úgy folytatta: ezek a nemzetek különbözőképpen gondolkodnak, de megteremtettek egy olyan együttműködést, amely mindenkinek jó. Senkinek nem lehet érdeke, hogy ezzel ellentétes folyamat menjen végbe - tette hozzá.
    A kormányszóvivő szerint amit sokan liberalizmusnak neveznek, az megpróbálja maga alá gyűrni a nemzeteket, felrúgni a konszenzust, amely alapján Európa eddig működött és megszüntetni azt a sokszínűséget, amely a nemzetek Európájában a siker titka volt.
Jelezte azt is: van ok az önkritikára a Néppártban, nem lehet elfeledni, hogy mennyivel kevesebb országban adja a koalíciók vezető erejét a pártcsalád egy tagja, mint korábban, és azt sem lehet szó nélkül hagyni, hogy a britek úgy döntöttek, elhagyják az Uniót, valamint azt sem, hogy "milyen minőségű vezetése volt" az EU-nak Jean-Claude Junckerrel.

A hivatalos eredmények szerint Weber a szavazáson jelentős többséggel - 619-ből 492 szavazattal - legyőzte riválisát, Alexander Stubb volt finn miniszterelnököt.

 

A 79 százalékos szavazataránnyal győzedelmeskedő Weber jelenleg a néppárt európai parlamenti frakcióvezetője. 

A kongresszuson felszólalva a 46 éves bajor politikus azt hangoztatta, hogy új fejezetet akar nyitni Európában. "Egy új fejezetet szeretnék nyitni egy jobb Európa számára: nincs több harag" - hangoztatta Weber a legnagyobb európai pártcsalád képviselői előtt felszólalva. A katolikus családban nevelkedett kereszténydemokrata politikus azt hangoztatta, a helsinki kongresszussal már kezdetét vette a választási kampány. 

"Hídépítők vagyunk, használjuk ki a lendületet, és akkor nyerünk 2019 májusában" - mondta Weber, aki elsősorban az EPP kereszténydemokrata szárnyában örvend népszerűségnek.

Stubb azt hangoztatta, hogy Európa nehéz időket él. "Nagyon nehéz korszakban élünk (...) kérem menjenek a barikádokra, védjék meg a liberális demokráciát és a jogállamiságot" - hangoztatta a finn politikus.

Különböző elemzések és közelmúltbeli választási eredményeket összesítve a Reuters hírügynökség azt írja, hogy az EPP szinte bizonyosan megnyeri a tavaszi EP-választást, ezért Weber nagy esélyt kap arra, hogy felváltsa Jean-Claude Junckert a bizottság élén. Ez esetben Weber lesz az európai közösség második német vezetője Walter Hallstein után, aki 1958 és 1967 között vezette az EU elődjének tekintett, akkor még csak hat tagállamot számláló Európai Gazdasági Közösség legfőbb végrehajtó testületét.

"Ez nem egyetlen ember sikere, hanem Európa vezető politikai erejének a sikere, amelynek világos elképzelése van Európa jövőjéről" - mondta Manfred Weber a megválasztása után. Kezdjük! A kampány rögtön kezdődik is, itt Helsinkiben -kiáltotta.

Objektum doboz

 

Fotó: AFP/Markku Ulander / Lehtikuva