Külföld

„Magyarország és Horvátország érdeke visszatérni a szövetségesi együttműködéshez”

A külügyminiszter horvát kollégájával egyeztett

Magyarország és Horvátország alapvető érdeke visszatérni a szövetségesi együttműködéshez, különben sok lehetőséget veszít el a két ország - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, miután horvát kollégájával folytatott megbeszélést.

szijjártó_stier576

A külügyminiszter megjegyezte: megállapodtak, hogy a kormányközi vegyes bizottság januárban ülésezik. Arra is kitért, hogy az energetikai kérdéseknek normális helyzetben sikersztorinak kellene lenniük az együttműködésben, de eddig ez nem így volt. A lehető leggyorsabban meg kell teremteni a lehetőséget, hogy kétirányúvá tegyék a két ország gázvezetékrendszerének összeköttetését - magyarázta. Hozzátette: a horvát kormány elkötelezett egy LNG-terminál építése mellett a horvát tengerparton, és ezzel Magyarország előtt is új gázforrások nyílnak meg.

A Mol-INA ügyről Szijjártó Péter kijelentette: depolitizálni kell az ügyet, mert eddig átpolitizált volt a kérdés, ami nem segítette a megoldást. A gazdasági ésszerűség és az energiabiztonság szempontjai alapján kell közös választ találni a problémára, ami elsősorban a horvát kormány és a Mol közös felelőssége, de nem a média nyilvánossága előtt kell tárgyalni az ügyről - mondta.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy a Budapest-Eszék-Szarajevó autópályakapcsolatot belátható időn belül létre kell hozni, a határ menti szénhidrogénforrásokat pedig a két ország vállalatainak közösen kell hasznosítani. Ugyancsak a megbeszélés témája volt a migráció, erről a tárcavezető elmondta: nincs különbség a két ország álláspontja között abban, hogy a külső határok védelme a legfontosabb, és egy ország szuverenitása nagyrészt abban áll, hogy van határa és meg tudja azt védeni. Magyarország a jövőben is azt az álláspontot képviseli, hogy ide nem engedünk be illegális bevándorlót, "csak szabályosan lehet átlépni a határt vagy sehogy" - közölte.

Davor Ivo Stier horvát kül- és Európa-ügyi miniszter hangsúlyozta: a horvát állam és a Mol vitája kedvezőtlenül hatott a kétoldalú kapcsolatokra, de most elhatározták, hogy fejlesztik a kapcsolatokat a két állam között, ami segítheti a vita megoldását is. Csak úgy lehet megoldani ezt a kérdést, ha folyamatosan nyitottak maradnak egymás felé - vélekedett. A horvát tárcavezető is kiemelte a 2014 óta nem ülésező kormányközi vegyes bizottság összehívásának jelentőségét, valamint aláhúzta a kisebbségi vegyes bizottság ülésének fontosságát is. Ugyancsak beszélt az energetikai kérdésekről, mint mondta, hamarosan a horvát energetikai miniszter is Budapestre látogat. A kétoldalú együttműködés újabb területe lehet az LNG-terminál, és a két ország gázvezetékeinek összekapcsolása is fontos - közölte. A migrációt illetően arról beszélt, hogy segíteni kell annak, aki bajban van, de az elsődleges feladatunk az állampolgáraink védelme.

Davor Ivo Stier hangsúlyozta: azzal a céllal és szándékkal érkezett Magyarországra, hogy új fejezetet nyissanak a kétoldalú kapcsolatokban, és látogatásával megkezdődött a közeledés az együttműködésben.

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter azt mondta, Hernádi Zsoltot levették a nemzetközi körözési listáról, ennek "örülünk és tiszteletben tartjuk", ez helyes, pozitív fejlemény. Davor Ivo Stier közölte: ez a kérdés az igazságszolgáltatáshoz tartozik, nem a politikához.