Külföld

„Magyarország érdekelt a Nyugat-Balkán integrációjában”

Farkas Örs szerint az EU-n belül egy törésvonal kezd kialakulni, amelynek közepén a V4-ek állnak, ez a négy állam pedig hamarabb talál szövetségest a térségben, mint az unióban

Farkas Örs politikai elemző szerint Magyarországnak politikai és gazdasági érdeke is, hogy a nyugat-balkáni országoknak minél szorosabb legyen a viszonyuk az Európai Unióval (EU).

Farkas Örs pénteken az M1 aktuális csatornán ezt azzal indokolta, hogy kezd az EU-ban egy törésvonal kialakulni, amelynek közepén a visegrádi országok (V4) állnak, ez a négy állam pedig hamarabb talál szövetségest a Nyugat-Balkánon, mint az unióban.

A nyugat-európai országok nagyobb körültekintéssel járnak el az integráció kérdésében, nem feltétlenül akarják ugyanis tovább finanszírozni a nyugat-balkáni országok fejlődését, mivel nem jelentenek nekik akkora piacot - mondta.

Az európai uniós országok állam- és kormányfői csütörtökön Szófiában tartották csúcstalálkozójukat a nyugat-balkáni országok vezetőivel. A tagállamok vezetői hangsúlyozták, hogy az EU támogatja a Nyugat-Balkán európai integrációs perspektíváját, és eltökélt szándéka, hogy a régió politikai, gazdasági és társadalmi átalakulásának segítése érdekében minden szinten megerősítse szerepvállalását, de arra figyelmeztettek: a térség országai a közeljövőben nem csatlakozhatnak az unióhoz. A nyugat-balkáni országok ismét elkötelezték magukat az európai integráció mellett.