Külföld

Maffiához hasonlította az iráni vezetést Mike Pompeo

A belügyekbe való beavatkozással vádolta meg Irán Mike Pompeo-t

Maffiához hasonlította Irán vezetését Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Los Angelesben iráni amerikaiak közössége előtt mondott vasárnap esti beszédében. 

Pompeo kijelentette: egyes iráni vezetők gazdagsága és korrupciója mutatja, hogy Iránt "inkább egy maffiához, mint kormányhoz hasonlatos valami irányítja". A tárcavezető Haszan Róháni iráni elnököt és Mohamed Dzsavád Zaríf külügyminisztert az ajatolláh-k "nemzetközi szélhámosságának polírozott embereinek" nevezte. 

Irán megvádolta Mike Pompeo amerikai külügyminisztert

Bahrám Gaszemi iráni külügyi szóvivője azt mondta, Pompeo megnyilatkozásai a korábbi amerikai politikai medrében haladnak tovább, és az a céljuk, hogy destabilizálják a helyzetet a régióban. Bizonyítékai egyben annak, hogy Washington megszegte nemzetközi kötelezettségét. A szóvivő propagandának minősítette az amerikai külügyi tárca vezetőjének szavait.
Az iráni külügyi tárca szóvivője azt hangoztatta, hogy Pompeo szavai az Egyesült Államok teljes tehetetlenségét mutatják, s azt követően, hogy Washington felmondta az Iránnal kötött atomalkut, az amerikai kormányzat képtelen megvalósítani kitűzött céljait, és teljes nemzetközi elszigeteltségben van.

Pompeo azt hangoztatta,  az irániaknak maguknak kell dönteniük arról, merre haladjon az országuk, és Washington "támogatni fogja az iráni nép régóta figyelmen kívül hagyott véleményét". Bejelentette, hogy az amerikai kormány huszonnégy órás, farszi nyelvű információs csatornát indít, amelynek rádiós, televíziós, digitális és közösségi oldalon sugárzott programjai lesznek. A cél - a külügyminiszter szavai szerint - az Iránban és szerte a világban élő irániak elérése. 

Mike Pompeo tudatta azt is, hogy Washington az iráni olajt vásárló országokkal azt akarja elérni, hogy november 4-ig drámaian lecsökkentsék Iránból származó olajimportjukat, "lehetőleg a nullához közeli mennyiségre". Hozzátette: Washington "nem fél a legmagasabb szinten szankcionálni" a teheráni rendszert. 

Az előadáson jelen lévő iráni diaszpóra hosszasan tapsolt az amerikai külügyminiszternek. Pompeo kijelentette azt is: Donald Trump amerikai elnök kormánya támogatja a rendszer ellen tüntető irániakat. 

Trump vasárnap este a Twitter mikroblogon válaszolt Róháni vasárnapi megnyilvánulására, melyben eltanácsolta az Egyesült Államokat a Teherán elleni ellenséges politika folytatásától, mondván: "egy háború Iránnal minden háború atyja lenne". Az iráni elnök  nem zárta ki a megbékélés lehetőségét sem Washingtonnal, Trump azonban Róháninak címzett, csupa nagybetűvel írt üzenetében figyelmeztetett: "Soha többet ne fenyegessétek meg az Egyesült Államokat, különben olyan következményeket fogtok elszenvedni, melyekre még nem volt példa a történelemben. Többé nem olyan ország vagyunk, amely elviseli háborodott és erőszakra bujtó szavaitokat. Legyetek óvatosak!"


Objektum doboz

Az Egyesült Államokban a 2009-ben tartott, legutolsó népszámlálás szerint mintegy egymillió iráni él, a legnagyobb lélekszámban Los Angelesben és környékén. A Washingtonhoz közeli Potomac városban él az 1980-ban elhunyt Mohammad Reza Pahlavi iráni sah özvegye, Farah Diba volt császárné is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom