Külföld

Madridban tüntettek a katalán függetlenség támogatói

Első ízben volt ilyen demonstráció a spanyol fővárosban

A spanyol fővárost is elérte a katalán függetlenségi vezetők pere elleni tiltakozás szombaton. Ez volt az első alkalom, hogy az önállóság több tízezer támogatója nem Barcelonában vagy más katalán városokban tüntetett, hanem Madridban, ahol a vádlottak legfelsőbb bírósági ügye zajlik.

"Az önrendelkezés nem bűn" mottóval Madrid központjában megrendezett demonstráció részvevői a fogva tartottak arcképét magasba tartva a "politikai foglyok" szabadon bocsátását követelték.
A tüntetést több mint ötven párt és szövetség támogatásával szervezték meg a katalán függetlenség támogatói. Hírek szerint ötszáz busz szállította a tiltakozókat a fővárosba, ahová különvonatok is indultak. A rendre ötszáz rendőr felügyelt.

A 12 katalán vezetőt - köztük több egykori magas rangú politikust - többévi szabadságvesztés fenyegeti a 2017-ben illegálisan megtartott függetlenségi népszavazás és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt. Többek között az alkotmányos rend veszélyeztetésének számító lázadással, valamint közpénz hűtlen kezelésével vádolják őket. 

A Belgiumba menekült leváltott katalán elnök, Carles Puigdemont nem érintett a perben.