Külföld

Macroni eredmények: tíz halott, húsz félvak

A külvárosi, bevándorló hátterű tüntetők ellen sosem használtak erőszakot – hívta fel a figyelmet a kettős mércére Éric Zemmour francia esszéista a Le Figaróban

Újabb tüntetést tartottak a sárgamellényesek Párizsban. A Sérültek menete a rendőri erőszak ellen tiltakozott. Emmanuel Macron népszavazással oldaná meg a konfliktust. Éric Zemmour a kettős mércére hívta fel a figyelmet: a bevándorló hátterű, külvárosi tüntetőkkel szemben sosem alkalmaz erőt a rendőrség.

francia sérültek 20190204
Nem volt túlzás a sárgamellényesektl a Sérültek menete megmozdulás elnevezése (Fotó: AFP - Lucas Barioulet)

Laurent Nunez belügyi államtitkár ugyanakkor pénteken arra figyelmeztetett, hogy erőszak esetén a rendőrök továbbra is használni fognak gumilövedékes puskát. Christophe Castaner belügyminiszter szerint a gumilövedékek a tüntetőket óvják, mert így elkerülhető a közelharc. A CGT szakszervezet és az Emberi Jogok Ligája az eszköz használatának betiltását kérte, adataik szerint a mozgalom kezdete óta a rendőrség 9200 gumilövedéket lőtt ki.

A válság megoldására Emmnauel Macron francia államfő népszavazást tartana a sárgamellényesek követeléseiről – értesült a Le Journal du Dimanche (JDD) című hetilap. A referendumot a májusi európai parlamenti választásokkal együtt tartanák. Laurent Wauquiez, a jobbközép Köztársaságiak elnöke arra figyelmeztetett, hogy a népszavazás nem korlátozódhat az intézményi kérdésekre.

Süketek párbeszéde zajlik, mert a rendőrök és a tüntetők is csak egymásra mutogatnak, ha az erőszak okát keresi valaki – írta Éric Zemmour francia esszéista a Le Figaróban megjelent Franciaország, az erőszak földje és a polgárháború hazája című véleménycikkében.

Zemmour a kettős mérce példájaként említi, hogy a rendőrségnek a külvárosokban a bevándorló hátterű tüntetők ellen sosem engedtek erőszakot alkalmazni, szemben a mostani eseményekkel. November óta ezer rendőr és több ezer tüntető sérült meg az összecsapásokban, és tízen haltak meg. A rendőrök a bevándorlónegyedekben megélt kudarcaikat verik le a sárgamellényes tüntetőkön, és a macroni bevándorláspolitika egyenes következményeként a francia rendőrség mind morális, mind egyéb szempontból katasztrofális állapotba került – írja a francia esszéista, de hozzáteszi, hogy Franciaország mindig erőszakos ország volt, az osztályharccal, a vallás- és polgárháborúkkal sem tudtak mit kezdeni. Itt az emberek szeretik gyűlölni egymást, és most csak visszatértek a kemény idők – írta Zemmour.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom