Külföld

Macron: El kell kerülni a szakítást Európa és Törökország között

A francia elnök szerint Törökország nélkülözhetetlen partner az unió számára

El kell kerülni a szakítást az Európai Unió és Törökország között, amely számos válság megoldásában nélkülözhetetlen partner - jelentette ki a görögországi látogatáson tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök a Kathimerini című görög napilapnak.

A csütörtökön megjelent interjúban a francia államfő hangsúlyozta: ápolni kell a kapcsolatokat Ankarával, annak ellenére, hogy az letért az unió által kijelölt ösvényről.
"Bárhonnan is nézzük, Törökország eltávolodott az Európai Uniótól az elmúlt hónapokban, és ez az aggasztó fejlemény nem maradhat következmények nélkül" - szögezte le Macron. "Ugyanakkor szeretném, ha elkerülhetnénk a szakítást, mert Törökország számos olyan válságban nélkülözhetetlen partner, amelyekkel közösen kell szembenéznünk, legyen szó a migrációs kihívásról vagy a terrorista fenyegetésről."
A francia elnök jelezte: maga is rendszeres kapcsolatban áll Recep Tayyip Erdogan török államfővel.
Erdogan a tavalyi sikertelen puccskísérlet óta könyörtelenül elnyomja az őt bíráló hangokat. A puccskísérlet óta eltelt évben tízezreket tartóztattak le vagy távolítottak el állásukból. A múlt hét végén Angela Merkel német kancellár bejelentette, hogy megvitatná uniós partnereivel a török csatlakozási folyamat felfüggesztését.
"Egyértelmű, hogy Törökországnak nem szabadna az Európai Unió tagjává válni" - mondta akkor Merkel.
Törökország 1963 óta társult tagja az Európai Uniónak, de csak 2005-ben kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat.
"Törökország uniós csatlakozása jelenleg nem török kérdés, hanem európai kérdés" - vélekedett az ország párizsi nagykövete, Ismail Hakki Musa. "Persze, hogy úgy érezzük, hogy rászedtek minket." "Már nem akarják a házasságot, hanem együttélést akarnak" - folytatta. "Túl késő már egy különleges partnerséghez, és Európának most már nyíltnak és őszintének kell lennie."
Az Európai Unió és Törökország tavaly tavasszal aláírt egy menekültügyi megállapodást, amelynek köszönhetően jelentősen csökkent a görög partokra érkező új migránsok száma. Valahányszor feszültség adódik Brüsszellel, Ankara a megállapodás felfüggesztésével fenyegetőzik.
Macron kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Görögországba, ahol Prokopisz Pavlopulosz elnökkel és Alekszisz Ciprasz kormányfővel is találkozik, majd este beszédet tart az Akropolisz lábánál.
A görög hatóságok erre az időszakra betiltották a tüntetéseket Athén központi részén, és több mint kétezer rendőrt vezényeltek ki a francia elnök által látogatott helyszínek biztosítására. Az erőteljes hatósági jelenlét ellenére nem telt zavartalanul az éjszaka. Motorbiciklis fiatalok festékkel dobálták meg az athéni Francia Intézet bejáratát. Az épület többször vált már anarchista gyújtogatók célpontjává, akik így próbáltak meg tiltakozni a nekik nem tetsző francia politikai lépésekkel szemben.

 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom