Külföld

London 23 orosz diplomatát utasít ki

A brit kormány felfüggeszt minden magas szintű diplomáciai érintkezést Oroszországgal a Szkripal-ügy miatt

A brit kormány kiutasít 23 olyan orosz diplomatát, akikről megállapította, hogy hírszerzési tevékenységet folytatnak Nagy-Britanniában, és felfüggeszt minden magas szintű diplomáciai érintkezést Oroszországgal - jelentette be szerdán Theresa May brit miniszterelnök.

Az intézkedések előzménye az angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet, amelynek célpontja Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal volt. 

A brit kormányfő által szerdán bejelentett intézkedések között szerepel az is, hogy visszavonták Szergej Lavrov orosz külügyminiszter londoni meghívását, és sem brit kormányilletékesek, sem a brit királyi család tagjai nem lesznek jelen a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

Theresa May szerint a kiutasításokkal London a következő évekre szinte megbénítja Oroszország nagy-britanniai hírszerzési tevékenységét.

NATO: az idegméreg használata nemzetközi normák megszegését jelenti

 A NATO nyilatkozatában közölte, Nagy-Britannia arról tájékoztatta a katonai szövetséget, hogy az angliai Salisbury városában elkövetett gyilkossági kísérlethez használt vegyület a szovjet időkben kifejlesztett, Novicsok elnevezésű idegmérgek csoportjába tartozik. A támadásért pedig valószínűleg Moszkva felelős, ugyanis Oroszországnak még mindig lehet gyártókapacitása e méreganyag előállítására.

A nyilatkozat szerint a tagországok aggodalmukat fejezték ki, hogy az idegmérget egy szövetséges állam területén használták, amelyre nem volt példa a NATO megalapítása óta. A szövetségesek szolidaritásukat fejezték ki Nagy-Britanniával, és arra szólították fel Moszkvát, hogy működjön együtt Londonnal, és juttassa el a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez (OPCW) a Novicsok-programjával kapcsolatos információkat.

Vegyi fegyverek bármilyen használata veszélyezteti a nemzetközi békét és a biztonságot - húzta alá nyilatkozatában az észak-atlanti szövetség.

 


 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom