Külföld

Leváltották a pakisztáni miniszterelnököt

Nawaz Sharif ellen 2015-ben indult vizsgálat a panamai papírok ügyében

A pakisztáni miniszterelnök családjának hirtelen vagyonosodását 2015-ben kezdték vizsgálni, ekkor derült ki, hogy gyermekei több offshore-céget is birtokolnak. Sharif tagadta, hogy korrupciós ügyekbe keveredett volna, most azonban a legfelsőbb bíróság ítélete alapján le kell mondania tisztségéről – az öttagú testület egyhangúlag úgy vélte, hogy „méltatlan” a tisztségére.

A miniszterelnök mellett még több befolyásos politikus ellen is eljárást indítottak, a várható reakciók miatt a rendőrség több tízezer embert küldött az utcákra. Ejaz Afzal Khan, a legfelsőbb bíróság egyik bírája úgy fogalmazott, hogy Sharif többé „nem méltó” tisztsége betöltésére. A miniszterelnök tagadta a bűnösségét.

Sharif került a legközelebb ahhoz az ország történelmében, hogy végigszolgálhasson egy ötéves ciklust – ez választott miniszterelnöknek mindeddig még nem sikerült. A legfelsőbb bíróság épülete előtt tüntetők gyűltek össze, Sharif wikipedia-oldalát pedig obszcenitásokkal töltötték fel.  

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom